Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αποτρόπαιο θέαμα: Γεμάτες νεκρά ψάρια οι λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας

Τραγική εικόνα...

2 Σεπτεμβρίου 2020 15:10
Αποτρόπαιο θέαμα: Γεμάτες νεκρά ψάρια οι λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένα αποτρόπαιο θέαμα παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στις λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, αφού πλήθος ψαριών, όπως κέφαλοι, χέλια, πεταλούδες, μπλε καβούρια εντοπίστηκαν νεκρά στις εν λόγω λίμνες, όπως και στον ποταμό Κομψάτο.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι παρατεταμένα αυξημένες θερμοκρασίες στο νερό προκαλούν μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα για τους υδρόβιους οργανισμούς, ενώ παρόμοια εικόνα είχε παρατηρηθεί πρόσφατα και στη Ρόδο.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κακή ανανέωση του νερού στο υδάτινο σύστημα, λόγω μειωμένης εισροής νέων υδάτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν νεκρά χέλια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Ειδικά, για τη λίμνη Ισμαρίδα το σύνολο των ευρημάτων παραπέμπει σε περιβαλλοντικά αίτια για τον θάνατο των ψαριών και ειδικότερα σε θάνατο από ασφυξία.

Από την άλλη, η παρατεταμένη ανομβρία και η πτώση της στάθμης του νερού στον ποταμό Κομψάτο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προκάλεσαν στα ψάρια ασφυκτικά φαινόμενα. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής η εισροή υφάλμυρων υδάτων από το νότιο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας να προκάλεσε αύξηση της αλατότητας. Τα κυπρινοειδή είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευαίσθητα σε αλατότητες πάνω από 1‰.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ζήτησε τη συνδρομή των Συνεταιρισμών για αποκομιδή των νεκρών ψαριών με βάρκες και τον κατάλληλο εξοπλισμό (δίχτυα, απόχες), ώστε να απομακρυνθούν όσο είναι δυνατό ταχύτερα τα νεκρά ψάρια από το νερό. Στη συνέχεια τα νεκρά ψάρια αναμένεται να οδηγηθούν σε μία από τις μονάδες αδρανοποίησης της Περιφέρειας (Ξάνθη-Καβάλα). Εναλλακτικά θα διενεργηθεί και υγειονομική ταφή κατά τα πρότυπα ταφής των επιζωοτιών.

Νεκρά ψάρια και χαμηλή στάθμη στη λίμνη Κορώνεια!

Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες μέρες γύρω από τη λίμνη. Στo 0,80 μ. έχει μειωθεί το βάθος της. Κρούεται ο κώδωνας για μία ακόμα φορά για τη πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Τις τελευταίες δύο - τρεις μέρες το θέαμα είναι αποκρουστικό με τα χιλιάδες ψόφια ψάρια που έχουν ξεβραστεί γύρω από τη λίμνη, ενώ σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται πλέον και η στάθμη της, αφού το βάθος της δεν ξεπερνά τo 0,80 μ. από περίπου 2,5 μέτρα το 2015.

Ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Ηλίας Τεκίδης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της Κορώνειας. Τονίζει, παράλληλα, ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια μειώνεται συνεχώς η στάθμη της, με αποτέλεσμα η Κορώνεια να αντιμετωπίζει τα ίδια έντονα προβλήματα με πριν από λίγα χρόνια, όταν υπήρχαν τεράστιοι φόβοι ακόμα και για ξήρανσή της.

Κατά τον κ. Τεκίδη, το φαινόμενο οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ανομβρία που πλήττει την περιοχή. Η στάθμη της Κορώνειας έχει πέσει υπερβολικά, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να είναι λιγοστό μέσα στη λίμνη και τα ψάρια να ξεβράζονται ψόφια στην ακτή.

«Δυστυχώς, η λίμνη Κορώνεια εκπέμπει SOS και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Παρακολουθούμε αρκετές ημέρες το φαινόμενο. Αναμέναμε ότι θα εμφανιστούν τα ίδια προβλήματα με το παρελθόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας. Εδώ και δύο χρόνια μειώνεται συνεχώς η στάθμη της λίμνης. Τα ψάρια ψοφάνε λόγω έλλειψης οξυγόνου. Για το θέμα είμαστε σε επαφή με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα γίνουν αναλύσεις. Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε καλό δρόμο αναφορικά με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά επίπεδα της λίμνης. Αν δεν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, το ερχόμενο καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι χειρότερα για τη λίμνη Κορώνεια».

Όπως αναφέρει ακόμα ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, μεγάλο πρόβλημα για τη στάθμη της λίμνης αποτελεί το γεγονός ότι τροφοδοτείται μόνο με βρόχινο νερό, τη στιγμή που η κατανάλωση νερού για άρδευση από γεωτρήσεις γύρω από την Κορώνεια εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

«Γεφύρι της Άρτας»

Με τον θρύλο του «Γεφυριού της Άρτας» συνέκρινε τα προβλήματα της λίμνης Κορώνειας ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, αφού πρόκειται για ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρεί τους κατοίκους και αποτελεί στίγμα για την περιοχή. Χιλιάδες ψόφια ψάρια μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε γύρω από τη λίμνη τις τελευταίες μέρες. Υποστηρίζει και αυτός ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μεγάλη ανομβρία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν πέσει στη λίμνη ουσίες, οι οποίες να έχουν δηλητηριάσει τα ψάρια.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share