Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στους 265 οι νεκροί από κορωνοϊό - Κατέληξε 66χρονος στο «Παπανικολάου»

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων

31 Αυγούστου 2020 13:28
Στους 265 οι νεκροί από κορωνοϊό - Κατέληξε 66χρονος στο «Παπανικολάου»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στους 265 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς ένας 66χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Ο άτυχος άνδρας είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (31/8) έγινε γνωστός ο θάνατος 88χρονου στο Ιπποκράτειο, επίσης με υποκείμενα νοσήματα. Και οι δύο διέμεναν στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι.

Μεγάλη αγωνία για τις επόμενες 15 μέρες - Μαζικοί έλεγχοι για την τήρηση της καραντίνας

Η αγωνία για τον κορωνοϊό τώρα κορυφώνεται, καθώς η επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων φέρνει συναγερμό για τις επόμενες 15 μέρες και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η Αστυνομία προχωρά σε μαζικούς ελέγχους για την τήρηση της καραντίνας.

«Η επιδημία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, ενώ η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των διαγνωσμένων κρουσμάτων κορωνοϊού μπορεί να αυξηθεί. Νομίζω το στοίχημα είναι η πορεία της να είναι ελεγχόμενη και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα μεταξύ των ευπαθών ομάδων. Τα αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν θα φανούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου», δηλώνει στην Real News, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, και αναφέρει ότι η πορεία της επιδημίας ευτυχώς δεν δείχνει ανεξέλεγκτη αύξηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων.

«Η περαιτέρω επιδηµιολογική συνέχεια εξαρτάται και από τη συνολική οργανωµένη συµπεριφορά της κοινωνίας. Σηµαντικό είναι οι πολίτες που επιστρέφουν από περιοχές όπου εµφανίστηκαν πολλά κρούσµατα να εφαρµόζουν κατά γράµµα τα µέτρα (µάσκα, πλύσιµο χεριών) και, εφόσον είναι δυνατόν, να τεθούν σε αυτοπεριορισµό για τουλάχιστον µία εβδοµάδα», σηµειώνει ο κ. Βατόπουλος και υπογραµµίζει ότι η διάγνωση της νόσου θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα και στο πλαίσιο του ΕΣΥ και να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισµούς. ∆εύτερο κύµα Μια πιθανή «έκρηξη» κρουσµάτων µετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν φοβάται και η καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαµαρέλλου, σηµειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα µπορεί ακόµα και τώρα να προλάβει µια ραγδαία αύξηση των νοσούντων. «Πάντοτε υπάρχει αυτός ο κίνδυνος έξαρσης των κρουσµάτων ώστε να σκέφτονται οι επιδηµιολόγοι ότι πρόκειται για το αναµενόµενο δεύτερο κύµα», σηµειώνει η κ. Γιαµαρέλλου και υπογραµµίζει ότι για τη χώρα µας δεν είναι ακόµα βέβαιο. «Προλαβαίνουµε το δεύτερο κύµα; Ισως ναι, εάν αυτοί που επιστρέφουν από τις άδειές τους περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στις απολύτως απαραίτητες για µία εβδοµάδα, ώστε όσοι είναι ασυµπτωµατικοί φορείς να µη µεταδώσουν τη λοίµωξη. Αν εφαρµόζουµε πιστά τη σωστή χρήση µάσκας, τις αποστάσεις των δύο µέτρων µε τους γύρω µας, το συχνό και σωστό πλύσιµο των χεριών µας µε σαπούνι και νερό ή µε χρήση αντισηπτικού και αν αποφύγουµε όλοι µας τους συνωστισµούς. Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός µας», καταλήγει η οµότιµη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ.

Εντατικοποιεί τους ελέγχους η Αστυνομία - Τα πρόστιμα και οι ποινές

Η απόφαση για να αυξηθούν οι έλεγχοι στους τόπους διαμονής-καραντίνας που έχουν δηλώσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κρίνεται επιβεβλημένος αφού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, 700-800 άτομα που ήταν σε περιορισμό έχουν εντοπιστεί να σπάνε την καραντίνα και να βρίσκονται εκτός του χώρου αυτοπεριορισμού, με κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ., τηλεφωνικά αλλά και με επιτόπιους ελέγχους στα άτομα που πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα, για το αν τηρούν το κρίσιμο αυτό μέτρο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αυξάνονται από 1.500 σε 3.000.

Το πρόστιμο για όσους σπάνε την καραντίνα είναι τσουχτερό, αφού ο παραβάτης θα κληθεί να πληρώσει 5.000 ευρώ. Μάλιστα δεν είναι μόνο το πρόστιμο, αφού είναι αυστηρές και ποινές για την παραβίαση της καραντίνας. Οι παραβάτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση τριών ετών στην περίπτωση μετάδοσης σε αόριστο αριθμό ατόμων, και από 10 χρόνια έως και ισόβια στην περίπτωση που προκληθεί θάνατος, ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό των οργάνων και της διαδικασίας ελέγχου διαπίστωσης των παραβάσεων των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID 19 προβλέπει:

Το πρόστιμο επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής και ανέρχεται σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε παράβαση των μέτρων που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύουν, με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου πρώτου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 986), όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20797/26.3.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’ 1040) και η ισχύς της οποίας παρατάθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.22824/4.4.2020 κοινή απόφαση των ιδίων επίσης Υπουργών (Β’ 1168).

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share