Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Κατάκολο: Ιστιοπλοϊκό με 80 μετανάστες έφτασε στο λιμάνι

Μεγάλη κινητοποίηση

29 Αυγούστου 2020 23:45
Κατάκολο: Ιστιοπλοϊκό με 80 μετανάστες έφτασε στο λιμάνι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο λιμάνι του Κατακόλου έφτασε νωρίς το βράδυ ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, μέσα στο οποίο βρίσκονται περίπου 80 μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το patrisnews.gr, το ιστιοπλοϊκό με τους μετανάστες (πιθανόν Κουρδικής καταγωγής) έμεινε ακυβέρνητο ανοιχτά των νήσων Στροφάδων όποτε κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση του Λιμενικού Σώματος με σκάφη από το Κατάκολο και τη Ζάκυνθο. Να σημειωθεί ότι 92 ακόμα μετανάστες διασώθηκαν πριν από μέρες στα ανοιχτά της Χάλκης.

Σύμφωνα με άλλες πηγές το σκάφος αναζητούνταν από τις λιμενικές αρχές για αρκετές ώρες, ύστερα από σχετική πληροφορία που είχαν. Το διμελές πλήρωμα επέμενε μέχρι αργά χθες το απόγευμα στον ισχυρισμό του ότι είναι και αυτοί μετανάστες. Μετά τη ρυμούλκηση θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις (για τον κορωνοϊό) και όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Το σύνολο των μεταναστών θα μεταφερθούν στην Πάτρα όπου θα γίνουν οι δέουσες εξετάσεις και εκεί θα αποφασιστεί που θα φιλοξενηθούν.

Eπιχείρηση διάσωσης μεταναστών - Εμπόδιο στάθηκε η Τουρκία

Νέα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης πραγματοποιήθηκε καθόλη τη νύχτα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, διασώθηκαν τουλάχιστον 92 άνθρωποι, ενώ ανεπίσημα γίνεται λόγος για δύο παιδιά που αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου.

ΤΤο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) .

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε (05) παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι ενενήντα δύο (92) αλλοδαποί. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Στην θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες με ανέμους εντάσεων μεταξύ 4 με 5 μποφόρ. Την επιχείρηση όμως φαίνεται να εμπόδισαν οι Τούρκοι, που ζητούσαν από τα πλοία να φύγουν, διότι το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία. Μάλιστα, ο Ερντογάν συνεχίζει τους παραλληλισμούς και εμφανίζεται σαν Σουλτάνος στην Αγία Σοφιά.

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, παρενοχλούσαν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς, και την ελληνική πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share