Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Προκαταρτική εξέταση για τον οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο

Θα αναζητήσει πώς έγινε η διασπορά

20 Αυγούστου 2020 15:52
Κορωνοϊός: Προκαταρτική εξέταση για τον οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια δεύτερη εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Άγγελο Βάσσιο, να προχωρά σε προκαταρκτική εξέταση σχετικά με το πώς έγινε η διασπορά του ιού στο μέρος.

Υπενθυμίζεται ότι θετικοί σε Covid-19 διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως, καθώς και 7 άτομα από το προσωπικό.

Οι 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι δύο στο Ιπποκράτειο και ένα άτομο στο Παπανικολάου (οι περισσότεροι με ήπια συμπτώματα), ενώ οι επτά εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και για τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα κορωνοϊού (33 ηλικιωμένοι-τρόφιμοι, 3 εργαζόμενοι) ενώ έξι από τους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται από τις 12 Αυγούστου σε νοσοκομεία της πόλης έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκαντζιάς από τις 13 Αυγούστου έχει ζητήσει για το γηροκομείο τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας. Μετά τον επανέλεγχο και την ιχνηλάτηση στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου τα κρούσματα ανήλθαν σε 42 καθώς ακόμη έξι άτομα βρέθηκαν θετικά.

Μιλώντας χθες στο GRTimes o πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μίλκας, ανέφερε ότι τα θετικά κρούσματα εντοπίζονται σε 15 ηλικιωμένους του γηροκομείου και σε 7 εργαζόμενους. Χθες, μια 80χρονη τρόφιμος ανέβασε πυρετό και αμέσως κλήθηκε ο ΕΟΔΥ, οπού διενέργησε τεστ σε όλους τους ηλικιωμένους και τους εργαζομένους της «Εστίας Παπαγεωργίου». Στη συνέχεια, οι 15 ηλικιωμένοι, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται γύρω στα 80 έτη, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος «έχουν ήπια συμπτώματα» ενώ τα 7 άτομα του προσωπικού βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο π. Γεωργίος δήλωσε πως το επισκεπτήριο του γηροκομείου είχε απαγορευτεί από τον Μάρτιο, ενώ πλέον οι εργαζόμενοι θα διανυκτερεύουν σε έναν ξενώνα δίπλα στο γηροκομείο, για να αποφευχθεί η μεταφορά του ιού.

Σημειώνεται, τέλος, πως στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει εκ νέου έλεγχος στο προσωπικό και τους τρόφιμους του γηροκομείου από τον ΕΟΔΥ, ενώ στον χώρο θα γίνουν απολυμάνσεις. Στην «Εστία Παπαγεωργίου» φιλοξενούνται 45 ηλικιωμένοι ενώ το προσωπικό στελεχώνουν 25 άτομα.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share