Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό ο διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Κιλκίς

18 Αυγούστου 2020 15:57
Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό ο διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς μετά το τέλος των ολιγοήμερων διακοπών, ενώ δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Του έγινε έλεγχος πριν επιστρέψει στα καθήκοντά του τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, όπως και σε υγειονομικούς στο ΑΧΕΠΑ, εκ των οποίων 7 βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Κιλκίς την οποία υπογράφει ο ίδιος ο διοικητής έχει ως εξής:

Στο πλαίσιο μοριακού ελέγχου PCR που πραγματοποιείται σε υγειονομικούς υπαλλήλους που επιστρέφουν από άδεια σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Υγείας και της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς όντας πλήρως ασυμπτωματικός και προτού επιστρέψει στα καθήκοντά του διαγνώστηκε θετικός SARS-COV-2.

Ως εκ τούτου ο Διοικητής θα απουσιάσει από τα καθήκοντά του για το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται σε κατ΄ οίκον νοσηλεία. Τα καθήκοντά του θα εκτελεί ο Αναπληρωτής Διοικητής του Διασυνδεόμενου Νοσοκομείου.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

Κορωνοϊός: Εξελίξεις για την υγεία του 27 ημερών βρέφους

Εξελίξεις υπάρχουν για την υγεία του 27 ημερών βρέφους, το οποίο νοσηλευόταν θετικό στον κορωνοϊό και πήρε εξιτήριο από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο πυρετός έπεσε και οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο προκειμένου να επιστρέψει σπίτι του μετά από τρεις ημέρες νοσηλείας.

Το μωράκι είναι καλά στην υγεία του, ενώ νωρίτερα υπήρξε νέος θάνατος στο «Αττικόν».

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη για τον φονικό ιό - Όσα ισχύουν για το εμβόλιο και τα σχολεία

Νέα δεδομένα υπάρχουν σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς υπάρχει καινούργια μετάλλαξη, η οποία τον κάνει πιο μεταδοτικό, αλλά λιγότερο θανατηφόρο, κάτι που εντοπίζεται, σύμφωνα με διακεκριμένο λοιμωξιολόγο, στις περισσότερες ηπείρους.

Ο Πολ Ταμπάια του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εκλεγμένος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για μολυσματικές ασθένειες (International Society of Infectious diseases), δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εξάπλωση της μετάλλαξης D614G του SARS-CoV-2 σε ορισμένα μέρη του κόσμου συνέπεσε με μια μείωση στα ποσοστά θανάτων, κάτι το οποίο δείχνει ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα.

«Μπορεί να είναι καλό το να έχουμε έναν ιό που είναι περισσότερο μολυσματικός, αλλά λιγότερο θανατηφόρος» δήλωσε στο Reuters ο Ταμπάια.

Οι περισσότεροι ιοί τείνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνονται λιγότερο λοιμογόνοι όσο μεταλλάσσονται.

«Είναι προς το συμφέρον του ιού να προσβάλλει περισσότερους ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει, καθώς ο ιός εξαρτάται από τον ξενιστή για τροφή και στέγη» σημείωσε.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την μετάλλαξη αυτή ήδη από τον Φεβρουάριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ενώ αυτή έχει κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και την Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ έχει επίσης ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή έχει οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια.

Την Κυριακή, ο γενικός διευθυντής υγείας της Μαλαισίας Νουρ Χίσαμ Αμπντάλα ζήτησε μεγαλύτερη δημόσια επαγρύπνηση μετά τον εντοπισμό, όπως πιστεύεται, από τις αρχές της χώρας της μετάλλαξης D614G του νέου κορωνοϊού σε δύο πρόσφατες εστίες.

Ο Σεμπάστιαν Μάουρερ Στροχ, της υπηρεσίας επιστημών, τεχνολογίας και έρευνας της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι η μετάλλαξη αυτή εντοπίστηκε επίσης στην Σιγκαπούρη, αλλά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν απέτρεψαν την εξάπλωσή της σε ευρεία κλίμακα.

Ο Νουρ Χίσαμ της Μαλαισίας δήλωσε παράλληλα ότι το στέλεχος D614G που εντοπίστηκε εκεί ήταν 10 φορές πιο μολυσματικό και ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται τώρα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης αυτής.

Ωστόσο οι Ταμπάια και Μάουρερ-Στροχ σημείωσαν ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις δεν θα αλλάξουν μάλλον τον ιό τόσο ώστε να καταστήσουν τα πιθανά εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι «μεταλλάξεις είναι σχεδόν ίδιες και δεν άλλαξαν τα πεδία που κατά κανόνα αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, άρα δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διαφορά για τα εμβόλια που αναπτύσσονται» σημείωσε ο Μάουρερ-Στροχ.

«Έτοιμο το εμβόλιο, μάσκα στα σχολεία»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, για το εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορωνοϊού, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων από Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, πολλά είναι τα εμβόλια που έχουν βγει, αλλά όλα βρίσκονται σε πειραματικές δοκιμές. Το εμβόλιο της Ρωσίας δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ακόμα στην Ευρώπη και την Αμερική. Μέχρι τότε, ο καθηγητής συνιστά υπομονή, συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περί τα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

Αναφορικά με μελέτες που δείχνουν κάποια μετάλλαξη του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε εργαστηριακές μόνο συνθήκες, ο ιός δείχνει μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία δε σχετίζεται με την παθογένεια. «Εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το στόμα είναι περισσότερο μολυσματικός και λιγότερο παθογόνος. Όταν πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα, συμβαίνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά .

Για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί, υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση στο χρόνο επιβολής τους και πως η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί από την κίνηση της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.

Μίλησε τέλος, για τα σχολεία και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα λειτουργήσουν από 7 Σεπτέμβρη, οπότε είναι και η ημερομηνία έναρξής τους. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share