Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Και τρίτη νεκρή στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Στους 223 συνολικά οι νεκροί

14 Αυγούστου 2020 17:04
Κορωνοϊός: Και τρίτη νεκρή στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Κατέληξε και τρίτη γυναίκα, θετική στον κορωνοϊό, η οποία διέμενε στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν είχε καταλήξει και μια 84χρονη.

Η γυναίκα ήταν 81 ετών και εξέπνευσε μόλις διεκομίσθη στα ΤΕΠ του ΑΧΕΠΑ, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι συνολικά, οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχονται στους 223.

Κορωνοϊός: «Έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 στην Ελλάδα» - «Βόμβα» του καθηγητή Γιάννη Τούντα

Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και την ανησυχία που προκαλεί στους ειδικούς μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας. Ενώ, αυτά είναι τα πιθανά 6+1 νέα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον ίδιο και γενικά τους ειδικούς, ανέφερε ο κ. Τούντας, ενώ επεσήμανε ότι πλέον έχουμε πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες να ελέγξουμε τη διασπορά της επιδημίας.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη αύξηση. Μετά τον 15αύγουστο θα έχουμε χειροτέρευση με την επιστροφή των εκδρομέων, είπε ο καθηγητής.

«Έχουμε μπει σε ένα δεύτερο κύμα, που μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα από το πρώτο.» Όπως είπε θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, γι’ αυτό πρέπει να τηρήσουμε τα ήδη ισχύοντα μέτρα και να ληφθούν και νέα μέτρα όπως τοπικά lockdown όπου χρειαστεί.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι από Σεπτέμβριο είναι πιθανό να δούμε βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Για τα σχολεία είπε ότι «αν χειροτερεύσουν οι δείκτες, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει «να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα ισχύοντα μέτρα». «Παντού είναι ο ιός. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα σα να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να μολυνθούμε.»

Σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, ο καθηγητής είπε ότι «έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας. Υπάρχουν περισσότερα από 10.000 ενεργά κρούσματα. Γύρω μας υπάρχουν 10.000 συμπολίτες μας μεταδίδουν τον ιό».

Το νούμερο αυτό προκύπτει από μια διεθνή εκτίμηση ότι τα κρούσματα τα πραγματικά είναι 10 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε από τα τεστ, εξήγησε ο κ. Τούντας. Τέλος, είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Κορωνοϊός: Εντολή για τεστ στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας (photo-video)

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, προ των πυλών είναι η επιστροφή του SMS 13033, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα να κρούει το καμπανάκι και να κάνει λόγο για νέα μέτρα πιθανόν ακόμα και πριν την Δευτέρα.

Κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών από την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής σε Πειραιά και Ραφήνα για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την διασπορά του κορωνοϊού.

«Ενημερώνουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών να επαγρυπνούν και να μεριμνούν για την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα της Αττικής» τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Posted by Giorgos Patoulis on Friday, August 14, 2020
 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share