Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην Καλαμάτα: Εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού (Video)

Έντονη ανησυχία

13 Αυγούστου 2020 15:00
Συναγερμός στην Καλαμάτα: Εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς αυξάνονται τα άτομα, που προσέρχονται για έλεγχο και βγαίνουν θετικά στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την "Ελευθερία", σήμερα επιβεβαιώθηκαν 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού και αφορούν μία ηλικιωμένη γυναίκα και ακόμα 6 νεαρά άτομα. Επίσης, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές και στο Μεσολόγγι, καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν δύο κρούσματα κορωνοϊού μετά από τεστ που έγιναν.

Η 81χρονη γυναίκα εισήχθη προ δύο ημερών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να κάνει εγχείρηση στο ισχίο και στο πλαίσιο του προεγχειρητικός ελέγχου διαγνώστηκε θετική και έχει τεθεί σε απομόνωση. Παράλληλα ξεκίνησε διαδικασία απολύμανσης σε θαλάμους της Ορθοπαιδικής Κλινικής και προσωρινά κάποιοι ασθενείς και συνοδοί έχουν μετακινηθεί σε θαλάμους άλλων κλινικών.

Όσον αφορά την υγεία της ηλικιωμένης αναμένονται οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για το αν θα χρειαστεί να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα κρούσματα, πρόκειται για 6 νεαρούς, που προσήλθαν με ήπια συμπτώματα και διαγνώστηκαν θετικοί. Οι γιατροί, τους σύστησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να αναρρώσουν εκεί.

«Τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και το χειρότερο σενάριο είναι...» - Νέα προειδοποίηση από τον Νίκο Σύψα

Σε νέα προειδοποίηση προχώρησε ο Νίκος Σύψας για την πορεία του κορωνοϊού, με τον καθηγητή να επικεντρώνεται στην επιστροφή των παραθεριστών για τη διασπορά του ιού, αναφέροντας και το χειρότερο σενάριο.

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, που προηγουμένως είχε μιλήσει και για... εκατόμβες νεκρών.

Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.

Παράλληλα έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

Ο καθηγητής εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα». Ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά: Σημαντικό είναι «να βγάλουμε τον Αύγουστο».

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών» τόνισε. «Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο». Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.

Σχετικά με τα γηροκομεία ο κ. Σύψας είπε ότι αν και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε. «Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την "πατήσαμε" από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share