Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Μεσολόγγι - Θετικοί στον κορωνοϊό γιατρός και ασθενής (Video)

Έντονη σνησυχία

13 Αυγούστου 2020 13:46
Συναγερμός στο Μεσολόγγι - Θετικοί στον κορωνοϊό γιατρός και ασθενής (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές Αρχές στο Μεσολόγγι, καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν δύο κρούσματα κορωνοϊού μετά από τεστ που έγιναν. Ενώ, μία νέα εφιαλτική πρόβλεψη έρχεται για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα θετικοί στον φονικό ιό βρέθηκαν ένας 60χρονος κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου κι ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου Μεσολογγίου, κατά το ρεπορτάζ του Open TV, γιατρός, ο οποίος έλειπε με άδεια. Το απόγευμα αναμένονται τα αποτελέσματα του επαναληπτικού τεστ με την αισιοδοξία να βγουν αρνητικά.

Στο Μεσολόγγι καταγράφηκε άλλο ένα κρούσμα, που αφορά σε 40χρονο από το Χρυσοβέργι, ο οποίος προσήλθε μόνος του για έλεγχο και διαπιστώθηκε θετικός στην COVID-19 και μετά τις οδηγίες βρίσκεται σε «καραντίνα» στο σπίτι του και παράλληλα γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του.

Εντός της ημέρας θα γίνει συνεδρίαση της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου Μεσολογγίου για αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό των μέτρων που θα ληφθούν για την θωράκιση του ιδρύματος.

«Τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και το χειρότερο σενάριο είναι...» - Νέα προειδοποίηση από τον Νίκο Σύψα

Σε νέα προειδοποίηση προχώρησε ο Νίκος Σύψας για την πορεία του κορωνοϊού, με τον καθηγητή να επικεντρώνεται στην επιστροφή των παραθεριστών για τη διασπορά του ιού, αναφέροντας και το χειρότερο σενάριο.

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, που προηγουμένως είχε μιλήσει και για... εκατόμβες νεκρών.

Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.

Παράλληλα έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

Ο καθηγητής εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα». Ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά: Σημαντικό είναι «να βγάλουμε τον Αύγουστο».

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών» τόνισε. «Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο». Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.

Σχετικά με τα γηροκομεία ο κ. Σύψας είπε ότι αν και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε. «Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την "πατήσαμε" από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share