Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του Ντίνου Χριστιανόπουλου στη Θέρμη

Παρών και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

13 Αυγούστου 2020 12:12
Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του Ντίνου Χριστιανόπουλου στη Θέρμη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συγκίνηση υπήρξε στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου ποιητή, Ντίνου Χριστιανόπουλου, με την κηδεία να τελείται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 40 Εκκλησίες στη Θέρμη, εκεί όπου ήταν παρών και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Είναι εκείνος που έβγαλε με τόσο θάρρος και συνέπεια στη βιτρίνα, μπροστά μπροστά, δίχως φτιασίδια την ψυχή των ανθρώπων. Των μοναχικών, των ιδιαίτερων, των στερημένων, ανθρώπων "Ενός λεπτού σιγή"» είπε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειο που εκφώνησε ο κ. Ζέρβας.

Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του Ντίνου Χριστιανόπουλου στη Θέρμη με τον Κωνσταντίνα Ζέρβα

«Η ζωή της ποίησης του, η ποίηση της ζωής του μιλάει κατευθείαν στην ψυχή και σε πλευρές που όλοι έχουμε. Και ίσως σε κάποιες που δε γνωρίζουμε, δεν αναγνωρίζουμε» ανέφερε.

Στις 12:00 ακολούθησε η ταφή στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου, με τον Χριστιανόπουλο να έχει φύγει από τη ζωή στα 89 του χρόνια.

Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του Ντίνου Χριστιανόπουλου στη Θέρμη

Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια ο Ντίνος Χριστιανόπουλος διέμενε μόνος του σ' ένα ισόγειο διαμέρισμα των 40 Εκκλησιών, ενώ η υγεία του είχε επιδεινωθεί.

Θρήνος: Πέθανε ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης

Θλίψη σκέπασε τον χώρο της συγγραφής, της ποίησης και της πολιτικής, αφού στα 79 του έτη πέθανε ο σπουδαίος Περικλής Κοροβέσης.

Ο Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός της αριστεράς είχε γεννηθεί το 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Δείτε, παράλληλα, για ποια συγγραφέα υπάρχει αγωνία λόγω κορωνοϊού.

Σπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Μετείχε από μικρή ηλικία στο κίνημα της αριστεράς και επί χούντας φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Το πρώτο και πιο γνωστό του βιβλίο είναι οι Ανθρωποφύλακες (1969), όπου περιγράφονται τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα των Συνταγματαρχών, αποτυπώνοντας και την προσωπική του εμπειρία.

Αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Έκτοτε δημοσίευσε και άλλα βιβλία, όπως η Αριστερή Ανακύκλωση, οι Παράπλευρες καθημερινές απώλειες, οι Γυναίκες ευσεβείς του πάθους, Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική, Στο κέντρο του περιθωρίου και άλλα. Εκτός από πεζά, συνέγραψε και θεατρικά έργα (π.χ Tango Bar), αλλά και παιδικά.

Εργάστηκε ως αρθρογράφος στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Η Εποχή και στην Εφημερίδα των Συντακτών ενώ συνεργάστηκε και με διάφορα περιοδικά, πολιτικά ή λογοτεχνικά, όπως η Γαλέρα.

Το 1998 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ) και αργότερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημα του. Το 2007 εκλέχθηκε στην Α΄περιφέρεια Αθηνών και μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που ήταν μέλος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τη φιλία και συνεργασία με τα κοινοβούλια της Γεωργίας, Νότιας Αφρικής και Σουηδίας. Το 2009 αποχώρησε από το κόμμα.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share