Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

«Αυτό που ζήσαμε ήταν...» - Συγκινεί ο πυροσβέστης που διέσωσε και φίλησε το μωρό στην Εύβοια

Όλα όσα είπε για την καταστροφή

10 Αυγούστου 2020 21:18
«Αυτό που ζήσαμε ήταν...» - Συγκινεί ο πυροσβέστης που διέσωσε και φίλησε το μωρό στην Εύβοια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συγκινεί ο πυροσβέστης που διέσωσε και φίλησε το μωρό στην Εύβοια, αναφέροντας το τι έζησαν οι διασώστες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ θρίλερ επικρατεί για τον 8ο νεκρό.

Πρόκειται για τον πυροσβέστη που καταγράφηκε από την τηλεοπτική κάμερα να διασώζει ένα μωράκι και να το φιλάει πριν το παραδώσει ασφαλές στην οικογένειά του.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Κώστας Χαήδης ευχήθηκε καλό κουράγιο και καλή δύναμη στους κατοίκους της Εύβοιας, που περνούν αυτή τη σκληρή δοκιμασία μετά τις φονικές πλημμύρες, και τόνισε πως «η δικιά μας υπηρεσία, η 7η ΕΜΑΚ, βρισκόταν σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και ήμασταν από τις πρώτες υπηρεσίες που φτάσαμε εκεί μαζί με την 1η ΕΜΑΚ των Αθηνών. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι δεν περιγράφεται με λόγια. Αυτό που ζήσαμε ήταν τραγικό».

Αναφερόμενος στη διάσωση του μωρού, περιέγραψε ότι «είδα μία κυρία στη βεράντα να καλεί σε βοήθεια, οι χείμαρροι ήταν πάρα πολύ δυνατοί και ρισκάραμε με ένα μηχάνημα του δήμου που ήταν εκεί και κάναμε τη διάσωση». Όπως είπε, «ήταν στο δεύτερο όροφο, ήταν ψηλό το σπίτι. Ήταν η πρώτη διάσωση που κάναμε αυτή με το μωρό. Ήταν ήδη ημέρα, βλέπαμε».

«Κι εμείς είμαστε συγκλονισμένοι με αυτά που έχουν γίνει. Με δυσκολία φτάναμε και τις πρώτες ώρες δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τα πυροσβεστικά. Ακόμα και τα μεγάλα μηχανήματα του δήμου δε μπορούσαν να πλησιάσουν», συμπλήρωσε.

Δείτε το βίντεο:

Εύβοια: Υπόσχεση για αποζημιώσεις από Κυριάκο Μητσοτάκη - Τα πρώτα μέτρα στήριξης

Υπόσχεση για όσους επλήγησαν από την καταστροφή στην Εύβοια έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα πρώτα μέτρα στήριξης επίσης να γίνονται γνωστά, ενώ ο πρωθυπουργός απάντησε και για την κριτική που δέχεται ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η πολιτεία θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους είτε μιλάμε για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι στην περιοχή που επλήγη θα βρεθούν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών οι οποίοι θα ανακοινώσουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους διασώστες και όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφών, ενώ πραγματοποιείται και διπλή εισαγγελική παρέμβαση για την απόδοση ευθυνών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κατά πόσο η Πολιτική Προστασία είχε ή δεν είχε ειδοποιηθεί λέγοντας ότι «όλες οι προβλέψεις οι μετεωρολογικές δεν έδειχναν νεροποντή αυτής της έντασης, ούτε καν οι προβλέψεις του ευρωπαϊκού οργανισμού προειδοποίησης για πλημμύρες δεν έδειχναν ότι θα αντιμετωπίζαμε τέτοια φαινόμενα».

Έκανε λόγο, επίσης, για «πρωτοφανή νεροποντή» σημειώνοντας ότι «έβρεξε στην Εύβοια σε λίγες ώρες όσο βρέχει στην Αθήνα όλο τον χειμώνα».

Ωστόσο επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε, θα πρέπει να μάθουμε ώστε να κάνουμε πιο ακριβείς προβλέψεις γιατί θα έχουμε ακραία φαινόμενα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και «στην εκ των υστέρων κριτική για την χρήση του 112» σημειώνοντας ότι «η Πολιτική Προστασία δεν είχε ενημέρωση για ακραία φαινόμενα. Έγινε επιλογή για φυσική παρουσία αντί για αποστολή μηνύματος που μπορεί να προκαλούσε περισσότερους νεκρούς».

Η απάντηση για τον Νίκο Χαρδαλιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας και για την κριτική που δέχθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο Υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει».

Και συνέχισε: «Η καλόπιστη κριτική για την κυβέρνησή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με ένα απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο».

Τα πρώτα μέτρα στήριξης

Σε συνέχεια της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος είχε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τους Δημάρχους Χαλκιδέων κυρία Ελένη Βάκα και Διρφύων– Μεσσαπίων κ. Γιώργο Ψαθά, όπου αποφασίσθηκαν τα εξής μέτρα στήριξης:

- Για τον Δήμο Χαλκιδέων έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης μεγάλων περιοχών του Δήμου καθώς και για μια πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου.

- Για τον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της κατεστραμμένης παραλίας των Πολιτικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε τη δέσμευση προς τον Περιφερειάρχη και τις δύο δημοτικές αρχές για γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ύδρευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

 

Ροή ειδήσεων

Share