Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χάος σε πλοίο στη Σύρο: Καταγγελίες επιβατών για το προσωπικό και έφοδος του Λιμενικού

Κατηγορίες για το κλιματιστικό και τα γάντια

2 Αυγούστου 2020 10:48
Χάος σε πλοίο στη Σύρο: Καταγγελίες επιβατών για το προσωπικό και έφοδος του Λιμενικού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Χάος επικράτησε σε πλοίο στη Σύρο, όπου μετά από καταγγελίες επιβατών για το προσωπικό, το Λιμενικό έκανε «ντου» για να διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση και αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Τη στιγμή που ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη, ο κλιματισμός του πλοίου δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική, ενώ σύμφωνα με τους επιβάτες το προσωπικό του πλοίου δεν φορούσε γάντια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν δύσκολη τη χρήση μάσκας και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου έχει κριθεί απαραίτητη λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν άμεση, μετά από τις καταγγελίες επιβατών, με αποτέλεσμα το λιμενικό να πραγματοποιήσει έφοδο στο πλοίο, προκειμένου να επιβάλει πρόστιμα στην εταιρεία.

Οι επιβάτες διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν τα χρήματά τους πίσω, ενώ η εταιρεία δεν έχει βγάλει προς το παρόν ανακοίνωση.

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι των Αρχών και δεκάδες παραβάσεις - «Καμπανάκι» από Μόσιαλο

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι των Αρχών για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, με τη σημερινή (1/8) ημέρα να είναι από τις πιο σημαντικές, αναφορικά με τον αριθμό των εκδρομέων που έφυγαν για κάποιον προορισμό.

Παράλληλα, με αφορμή την τελευταία ενημέρωση για τα 110 νέα κρούσματα στην χώρα μας, ο Ηλίας Μόσιαλος χτύπησε το «καμπανάκι», τονίζοντας πως η χώρα δεν αντέχει δεύτερο lockdown και αναφέροντας το πώς αυτό θα αποτραπεί.

«110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες.

Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις.

Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών», ανέφερε ο ίδιος στο Facebook.

110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε...

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Saturday, August 1, 2020

Εντατικοί οι έλεγχοι για τήρηση μέτρων στα νησιά από την ΕΛ.ΑΣ.

έλεγχοι της Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής της πανδημίας συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο, την περασμένη Πέμπτη, οι δράσεις της Αστυνομίας έχουν ενταθεί, ενώ παράλληλα φαίνεται πως οι κάτοικοι και οι επισκέπτες δείχνουν συμμόρφωση στα μέτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία των χθεσινοβραδινών ελέγχων σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, εντοπίστηκε μόνο μία παράβαση για μη χρήση προστατευτικής μάσκας, σε ένα από τα 7 bars που έλεγξαν οι αρχές της Πάρου.

Στη Μύκονο ελέγχθηκαν 6 beach bars και 13 καταστήματα στο κέντρο, όπου βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις για ηχορύπανση, διατάραξη κοινής ησυχίας και έλλειψη άδειας λειτουργίας.

Όσον αφορά στα Φηρά της Σαντορίνης, πραγματοποιήθηκαν 15 έλεγχοι σε bars όπου δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση.

Εκτεταμένοι έλεγχοι από το Λιμενικό στα λιμάνια

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακτοφυλακής και έπειτα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιβάλλοντας καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και παράταση των μέτρων στα πλοία της γραμμής, το Λιμενικό Σώμα αυξάνει τους ελέγχους στα λιμάνια της χώρας.

Έλεγχοι που πραγματοποιούνται ενώ η κίνηση προς τα νησιά είναι αυξημένη, κατά κύριο λόγο από Έλληνες παραθεριστές, που ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Δεκάδες παραβάσεις κατέγραψαν άνδρες του Λιμενικού

Το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι στα περισσότερα λιμάνια για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, σημειώνουν από το λιμενικό. Ήδη από σήμερα το πρωί, έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.

Τα μέτρα του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό στα πλοία

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα από τον ΕΟΔΥ που ισχύουν έως τις 4 Αυγούστου, λόγω του κορωνοϊού, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας είναι στο 60% για τα πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες και στο 65% για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου καθώς υπάρχει μία διαδικασία που απαιτείται για την επιβίβασή τους όπως η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου και η θερμομέτρηση. Επίσης θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.

Τέλος, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Η ακτοπλοϊκή κίνηση για το μήνα Ιούλιο

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής το μήνα Ιούλιο και συγκεκριμένα από 01/07 έως 30/07 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν συνολικά 486 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν συνολικά αυτή την περίοδο 355.099 επιβάτες, 69.075 ΙΧ οχήματα, 16.298 φορτηγά και 11.502 δίκυκλα.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού από 01/07 έως 30/07 έγιναν 818 απόπλοι ενώ αναχώρησαν συνολικά 126.261 επιβάτες, 15.720 οχήματα, 1.056 φορτηγά και 6.293 δίκυκλα.

Από το λιμάνι της Ραφήνας από 01/07 έως 30/07 πραγματοποιήθηκαν 290 αναχωρήσεις πλοίων ενώ απέδρασαν για κάποιο νησί των Κυκλάδων 103.877 επιβάτες, 26.160 ΙΧ οχήματα 1.904 φορτηγά και 3.160 δίκυκλα.

Τέλος από το Λιμάνι του Λαυρίου την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν 244 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 48.670 επιβάτες 12.877 ΙΧ οχήματα, 943 φορτηγά και 1.420 δίκυκλα.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share