Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αισιοδοξία για τις καρέτα-καρέτα: Ρεκόρ 25ετίας στις φωλιές με πάνω από 150.000 χελωνάκια

Όμορφα νέα από τη Ζάκυνθο

1 Αυγούστου 2020 21:20
Αισιοδοξία για τις καρέτα-καρέτα: Ρεκόρ 25ετίας στις φωλιές με πάνω από 150.000 χελωνάκια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αισιοδοξία αποπνέουν τα νέα ευρήματα τις χελώνες καρέτα-καρέτα, που αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, με τις ίδιες να καταφέρνουν να φτάσουν σε ρεκόρ 25ετίας στις φωλιές τους.

Ο συντονιστής του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου Λ. Σούρβες αναλύει στην ΕΡΤ πώς φέτος επετεύχθη ρεκόρ φωλιών Καρέτα-Καρέτα στις παραλίες του νησιού (1.444 στον αριθμό). Αυτές μάλιστα είναι και οι περισσότερες εδώ και 25 χρόνια. «Είναι πολύ καλό νέο. Υπάρχει μία ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Φέτος, είναι όντως, πολλές» τόνισε, τη στιγμή που ένας άνδρας πρόσφατα πλήρωσε... 130.000 ευρώ πρόστιμο για μια χελώνα.

Ο κ. Σούρβες έκρινε πως η αύξηση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Η κατάσταση που βρήκαν φέτος οι χελώνες ήταν πιο «ήπιες» -όπως τις χαρακτήρισε- λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που απομάκρυνε τον πολύ κόσμο από τις παραλίες του νησιού. «Η κατάσταση είναι πιο ήπια. Απόδειξη ότι είδαμε ξαφνικά χελώνες πολύ κοντά στις ακτές. Οι λουόμενοι έκαναν μπάνιο με τις χελώνες. Δεν έχει προηγούμενο».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως η τάση που παρατηρείται είναι και αποτέλεσμα των χρόνιων προσπαθειών που γίνονται από το Εθνικό Πάρκο. «Είναι μία μακροχρόνια τάση» εξήγησε, επαναλαμβάνοντας πως υπήρξε αύξηση στις φωλιές και τα προηγούμενα χρόνια. «Βλέπουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών» τόνισε.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει η εκκόλαψη των αυγών και φέτος θα γεννηθούν 150.000 χελωνάκια.

Αυτή η χελώνα ακολουθεί συνεχώς έναν άντρα - Μόλις μάθετε το λόγο θα σοκαριστείτε!

Οι χελώνες είναι ένα ιδιαίτερο είδος ερπετού που πολλοί άνθρωποι έχουν για κατοικίδιο, αυτή η χελώνα κάνει κάτι το οποίον είναι απορίας άξιον.

Ο ιδιοκτήτης παλεύει εδώ και καιρό να εκπαιδεύσει την χελώνα του όπως θα έκανε και με έναν σκύλο. Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται όπως όλα δείχνουν ο τρόπος του πιάνει και η χελώνα τον ακούει και με το παραπάνω! Κι όχι μόνο τον ακούει αλλά και τον ακολουθεί παντού, αρκεί μόνο να τη φωνάξει!

Η κίνηση αυτή του ιδιοκτήτη της έχει παραξενέψει τους πάντες ακόμη και τους κτηνιάτρους.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share