Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φλώρινα: Περιπέτεια για μαθητή που δηλητηριάστηκε από άγρια μανιτάρια

Απίστευτο περιστατικό

29 Ιουλίου 2020 17:10
Φλώρινα: Περιπέτεια για μαθητή που δηλητηριάστηκε από άγρια μανιτάρια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τη δική του περιπέτεια ζει ο μαθητής από την Φλώρινα, ο οποίος δηλητηριάστηκε από άγρια μανιτάρια, καθώς θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργείο για μεταμόσχευση ήπατος.

Αυτό αποφάνθηκαν οι γιατροί νοσοκομείου του Μονάχου, όπου διακομίστηκε χθες (28/7) σε κρίσιμη κατάσταση ο μικρός, η κατάσταση του οποίου είναι σταθερή, ενώ σε έτερη περίπτωση οι μαθητές είχαν δηλητηριάσει καθηγήτριά τους για τον πιο απίθανο λόγο.

Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού, τον κ. Μίχο, με τον οποίο ήταν μαζί ο μικρός όταν έγινε το συμβάν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην συλλογή των μανιταριών, αφού -όπως λέει- ακόμα κι ένας έμπειρος συλλέκτης μπορεί να κάνει λάθος. Ο ίδιος είναι συλλέκτης μανιταριών για 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Γ. Κωνσταντινίδη, η περιοχή στην Φλώρινα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, είναι ιδανική για την ανάπτυξη πολλών ειδών μανιταριών, ορισμένα από τα οποία είναι δηλητηριώδη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι προτιμότερο να πετάξουμε τα μανιτάρια που έχουμε μαζέψει αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι είναι βρώσιμα.

Περίπου 200 περιστατικά δηλητηρίασης από μανιτάρια κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 200 περιστατικά ατόμων (καταναλωτών ή συλλεκτών), που προσέρχονται σε νοσοκομεία με την υποψία δηλητηρίασης από μανιτάρια, και συνήθως -αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις- έχουν όντως δηλητηριαστεί από αυτά. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά είναι ασήμαντα ως προς τον κίνδυνο για την υγεία, αλλά κάθε τρία με πέντε χρόνια καταγράφεται και κάποια μοιραία εξέλιξη. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που παρότι δεν έχουν γνώσεις και εξοικείωση με τα μανιτάρια, τα συλλέγουν και τα καταναλώνουν, επειδή μπορεί να μοιάζουν με ακίνδυνα βρώσιμα, είναι περισσότεροι από ό,τι θα ανέμενε κάποιος.

Όπως παρατηρεί ο κ. Κωνσταντινίδης, την καλύτερη απάντηση στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να συλλέγει μανιτάρια κάποιος που δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για αυτά, τού την έχει δώσει ένας αστυνομικός της Τροχαίας: «Κι εγώ αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών και να παραβιάζουν τόσο συχνά τον κόκκινο σηματοδότη, αλλά δυστυχώς συμβαίνει και μάλιστα συχνά».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share