Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τρίκαλα: Βανδάλισαν το Κουρσούμ Τζαμί - Αντίδραση για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς

Πέταξαν πέτρες στην είσοδο

13 Ιουλίου 2020 21:55
Τρίκαλα: Βανδάλισαν το Κουρσούμ Τζαμί - Αντίδραση για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς

Άγνωστοι βανδάλισαν το Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα, πιθανώς σαν απάντηση για τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Σοφιά, αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr, σήμερα τα ξημερώματα ομάδα Τρικαλινών πολιτών, ως ένδειξη διαμαρτυρία στην απόφαση του Ερντογάν να λειτουργήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, αντέδρασαν πετώντας πέτρες στην είσοδο του Κουρσούμ Τζαμί ή αλλιώς Τέμενος Οσμάν Σάχ.

Στο σημείο έσπευσε υπηρεσία του δήμου Τρικκαίων για να προχωρήσει σε σχετικές εργασίες, καθώς το σημείο αποτελεί στέκι της νεολαίας της πόλης, για να μην υπάρξει τραυματισμός.

Σύμφωνα με το trikalaola, στόχος του δήμου είναι να υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη του χώρου στο Κουρσούμ Τζαμί. Το Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ των Τρικάλων είναι ισλαμικό τέμενος, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων. Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος.

Κοντά στο τζαμί σώζεται το οκταγωνικό μαυσωλείο (τουρμπές) του ιδρυτή του, Οσμάν Σαχ, εγγονού του σουλτάνου Σελίμ Α΄, κυβερνήτη της τοπικής επαρχίας (σαντζάκι) ο οποίος πέθανε στα Τρίκαλα το 1567/8.Κατά την παράδοση, ο Οσμάν έκτισε το τζαμί επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος ήπιων εκδηλώσεων.

Αγιά Σοφιά: Πώς ακούγονταν οι ψαλμωδίες πριν από 1.000 χρόνια; Ανατριχιάζει ο ήχος

Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναβίωσε τον τρόπο με τον οποίο ακούγονταν οι ψαλμωδίες στην Αγία Σοφία πριν από 1.000 χρόνια, την ώρα που μετατρέπεται σε τζαμί, μετά από απόφαση της Τουρκίας. Το ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το πανεπιστήμιο προήλθε από μελέτες που διεξάγονται εδώ και χρόνια, και μας προκαλεί τεράστια συγκίνηση.

Η πανεπιστημιακή ομάδα μελέτησε, συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας, τη βυζαντινή ιστορία και μουσική και σε συνεργασία με την περίφημη Cappella Romana αναβίωσαν τον τρόπο με τον οποίο ακούγονταν οι ψαλμωδίες στην Αγία Σοφία.

Η Μπισέρα Πέντσέβα, που διδάσκει στο τμήμα μεσαιωνικών σπουδών του Στάνφορντ και συνεχίζει έως σήμερα τις σχετικές έρευνες, σημειώνει ότι η εμπειρία αυτή δίνει την απίστευτη ευκαιρία να παρουσιαστεί μία έρευνα ως μια αισθητική πράξη. Η μελέτη και η εφαρμογή έγινε από το «Center for Computer Research in Music and Acoustics» του Πανεπιστημίου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο μεγαλειώδες κενό που υπάρχει κάτω από τον τρούλο, λέει η Πέντσέβα.

«Η Αγία Σοφία μας φέρνει σε επαφή με ένα παράδοξο: τον συνδυασμό της θολής σημειολογίας που παράγεται από το ηχητικό πεδίο και της κατάλυσης της μορφής που προκαλεί το φως και οι αντανακλάσεις, υπονοώντας ότι η θεϊκή γνώση μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μερικώς και ασαφώς», προσθέτει.

Η σπηλαιώδης ακουστική, αλλά και το μοναδικό φως που εισέρχεται και διαπερνά τον χώρο όπως σε κανένα άλλο κτήριο συνδιαμορφώνουν το αποτέλεσμα της ηχητικής και βιωματικής εμπειρίας, όπως φαίνεται και σε βίντεο που έχει ανεβάσει το Πανεπιστήμιο. Ο τρόπος που ο ήχος ακουμπά στις μαρμάρινες επιφάνειες και επιστρέφει καθορίζει το μοναδικό αυτό άκουσμα.

Ο τρόπος που η φωνή αναπαράγεται, που με κάποιον τρόπο διαστέλλεται, αντανακλά τη μεταφυσική του χώρου, λένε όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη μεγάλη έρευνα. Άλλος ερευνητής σχολιάζει πως ένας τρόπος να καταλάβουν την ακουστική της Αγίας Σοφίας ήταν να σκάσουν ένα μπαλόνι μέσα στον ναό. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι το μόνο μέσο για να ακούσουμε, να βιώσουμε έστω μέσω εξομοίωσης εκείνη την εμπειρία.

Πηγή: Protothema.gr

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share