Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο ΑΠΘ: Φοιτήτρια ιατρικής θετική στον κορωνοϊό

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

13 Ιουλίου 2020 12:25
Συναγερμός στο ΑΠΘ: Φοιτήτρια ιατρικής θετική στον κορωνοϊό
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο ΑΠΘ είναι γεγονός, και πρόκειται για μια φοιτήτρια τρίτου έτους, που έκανε την πρακτική της σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Voria.gr, πρόκειται για φοιτήτρια τρίτου έτους η οποία έκανε την πρακτική της σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πανικός επικρατεί και στην Κοζάνη, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του φονικού ιού.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφορία, η κοπέλα δεν έχει συμπτώματα και παραμένει στο σπίτι της. Αυτό είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής Αστέριος Καραγιάννης.

Εξήγησε πως η φοιτήτρια έκανε την πρακτική της άσκηση και ενδεχομένως από εκεί να μολύνθηκε με τον ιό. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα από που κόλλησε. Πάντως, ήδη γίνεται έλεγχος και στις υπόλοιπες συμφοιτήτριές της με τις οποίες ήταν μαζί στην πρακτική άσκηση», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το πανεπιστήμιο είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας καθώς όλη η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως» δήλωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιστατικό είναι μεμονωμένο, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς εντός του πανεπιστημίου.

«Πιθανό να κλείσουμε τα σύνορα σε τουρίστες από κάποιες χώρες» - Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό, με τον καθηγητή μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, να μην αποκλείει το κλείσιμο των συνόρων με άλλες χώρες προς αποφυγή αύξησης των κρουσμάτων, όπως έγινε και με τη Σερβία.

Όπως υπογράμμισε ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Όσον αφορά τα πανηγύρια, για τα οποία μεταξύ άλλων συνδριάζει η Κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να απαγορευτούν. «Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά».

Δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share