Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην Καβάλα: Θετικός στον κορωνοϊό τρόφιμος γηροκομείου

Συναγερμός στην περιοχή

9 Ιουλίου 2020 16:21
Συναγερμός στην Καβάλα: Θετικός στον κορωνοϊό τρόφιμος γηροκομείου
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Θετικό κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο «Κωνστάντειο» Οικοτροφείο Υπερηλίκων στην Καβάλα. Στο κτήριο έχει μεταβεί ο διευθυντής υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Παράλληλα, νέα μέτρα είναι προ των πυλών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να κρούει καμπανάκι.

Σύμφωνα με το proininews.gr, πρόκειται για ηλικιωμένο που έβγαινε από το ίδρυμα και πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος έλαβαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, περιμένουν οδηγίες από την Αθήνα για τις επόμενες ενέργειες τους.

Κορωνοϊός: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους παίρνουν αυτά τα φάρμακα

Με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό φέρεται πως συνδέονται με μια κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος.

Τα εν λόγω φάρμακα είναι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ) και σύμφωνα με αμερικανική μελέτη στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας, αυξάνουν τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό. Επίσης, προβλέψεις σοκ για τον αριθμό των νεκρών λόγω του κορωνοϊού διατυπώνει μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης

Τα συγκεκριμένα φάρμακα αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου και εμποδίζουν το στομάχι να εκκρίνει πολλά υδροχλωρικά οξέα. Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν τα εν λόγω φάρμακα μία ή δύο φορές την ημέρα, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βγουν θετικοί σε τεστ για τον κορωνοϊό. Αυτό δεν παρατηρήθηκε για μια άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

Σημειώνεται ότι η μελέτη έγινε σε 53.130 άτομα, από τους οποίους οι 3.386 (6,4%) είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, όσο πιο συχνή χρήση των φαρμάκων αυτών έχει κάνει κάποιος τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που παίρνουν τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για κορωνοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο, σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν τέτοια φάρμακα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν την περαιτέρω μελέτη του θέματος.

Ποια είναι τα φάρμακα που ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο από τον κορωνοϊό

Μεταξύ των δραστικών ουσιών που ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων αναστολέων αντλίας πρωτονίων είναι οι εξής, όπως μετέδωσε το Reuters:

  • ομεπραζόλη (Prilosec)
  • λανσοπραζόλη (Prevacid)
  • παντοπραζόλη (Protonix)
  • εσομεπραζόλη (Nexium)

Όπως παρατήρησαν εξάλλου οι ερευνητές που έκαναν τη δημοσίευση:

«Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας, για να σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς πριν εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Οι κορωνοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3, αλλά επιβιώνουν σε ένα πιο ουδέτερο pH, όπως αυτό που δημιουργούν τα φάρμακα ΡΡΙ».

Οι Αμερικανοί γαστρεντερολόγοι, με επικεφαλής τον δρα Μπρέναν Σπίγκελ του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, που πραγματοποίησαν την έρευνα, τόνισαν ότι τους δεν ήταν μία τυχαιοποιημένη ούτε ελεγχόμενη με placebo κλινική δοκιμή, ενώ διαπίστωσε απλώς την ύπαρξη μίας συσχέτισης ανάμεσα στα εν λόγω φάρμακα και στον κίνδυνο από κορωνοϊό χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι τα ΡΡΙ είναι όντως αυτά που προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share