Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Διπλός» σεισμός στη Ρόδο (photo-video)

Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου

29 Ιουνίου 2020 08:12
«Διπλός» σεισμός στη Ρόδο (photo-video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Διπλός σεισμός «ταρακούνησε» το πρωί την Ρόδο με τον Εγκέλαδο να χτυπάει το νησί με 4,7 και 3,3 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πρώτος και πιο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 7:06 με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 25χλμ. βορειοανατολικά της Ρόδου. Το επίκεντρο είναι ίδιο με αυτό του σεισμού των 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Ρόδο το βράδυ της Κυριακής. Ο δεύτερος σεισμός των 3,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έγινε 24 χλμ βόρεια-βορειοανατολικά της Ρόδου και είχε βάθος 26 χλμ.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρθηκε στη νέα δόνηση, τόσο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, όσο και με παρέμβασή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1, όπου ανέφερε πως η δόνηση αποτελεί θετική ένδειξη.

«Στις 7:06 π.μ καταγράφηκε ο πρώτος σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ μετά τα χτεσινοβραδυνά 5,4 Ρίχτερ βόρεια της Ρόδου και σε εστιακό βάθος 67 χιλιομέτρων. Η εξέλιξη είναι θετική πρός το παρόν διότι είναι μια πρώτη ένδειξη της φθίνουσας πορείας που αναμένεται θεωρητικά σε μετασεισμικές ακολουθίες», έγραψε στο ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ στην Κάσο

Σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κάσο. Πού ήταν το επίκεντρο;

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 386 χιλιομέτρων ΝΑ της Αθήνας και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα ΔΒΔ της Κάσου, ενώ να τονίσουμε ότι χθες έγινε σεισμός και στην Κρήτη.

«Έρχεται σεισμός 5.5 Ρίχτερ στην Κρήτη» - Ο Ευθύμιος Λέκκας προειδοποιεί

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μετά τον τελευταίο ισχυρό σεισμό της Κρήτης, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέας ισχυρής δόνησης, η οποία μάλιστα μπορεί να φτάσει και τα 5.5 Ρίχτερ, αν και τονίζει πως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.

Κληθείς να μιλήσει για τον σεισμό 5 Ρίχτερ στην Κρήτη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ο σεισμολόγος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι σεισμοί σημειώνονται στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού, σε μεγάλη απόσταση.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Οι δονήσεις βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την Κρήτη. Δεν γίνονται αισθητές» δήλωσε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ειδικός εξήγησε ότι οι σεισμοί των τελευταίων ημερών, νότια της Κρήτης, εντάσσονται στη σεισμική ακολουθία μετά την ισχυρή δόνηση στις 2 Μαΐου που προκάλεσε, μάλιστα, «μίνι» τσουνάμι.

«Θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι σεισμοί εντάσσονται στη σεισμική ακολουθία. Θα συνεχιστούν για κάποιες εβδομάδες ακόμη και θα γίνονται πιο αραιές» εξήγησε.

Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, παρότι, όπως είπε, δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία.

«Είναι πιθανό να έχουμε μια μεγαλύτερη σεισμική δόνηση της τάξης 5,5 βαθμών (σ.σ. Ρίχτερ) που θα σηματοδοτήσει ότι μπαίνουμε στην κατιούσα της σεισμικής δραστηριότητας» δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Σεισμός στην Κάρπαθο

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 26/6), στην Κάρπαθο.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 12 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 3 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Καρπάθου. Επίσης, δείτε ένα σοκαριστικό βίντεο από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό με την γη να «ανοιγοκλείνει».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share