Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Νέο κρούσμα στην Καστορία μετά από καιρό

Μετά από 72 μέρες

25 Ιουνίου 2020 17:02
Κορωνοϊός: Νέο κρούσμα στην Καστορία μετά από καιρό

Μια 44χρονη γυναίκα από την Καστοριά, που εργάζεται σε παιδικό σταθμό, αποτελεί νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Καστοριά μετά από 72 μέρες. Η 44χρονη παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και παραμένει σε κατ’ οικον περιορισμό.

Τις τελευταίες μέρες είχε πυρετό, ναυτία και διάρροια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ήδη προχωρούν στην ιχνηλάτηση των επαφών της εντός και εκτός του νοσοκομείου Καστοριάς. Η γυναίκα είχε ταξιδέψει πρόσφατα στα Ιωάννινα και εργάζεται σε παιδικό σταθμό. Να υπενθυμίσουμε ότι και η Ξάνθη έχει πληγεί από την πανδημία, και για αυτό τον λόγο η καραντίνα στην περιοχή πήρε παράταση.

Ο δήμος Καστοριάς, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες μεριμνά για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας σύμφωνα με τα επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί».

Κορωνοϊός: «Μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι τα μέτρα - Θα αργήσει το εμβόλιο» (Video)

«Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε περιοριστικά μέτρα μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία του κορωνοϊού από τον Σεπτέμβριο», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι το εμβόλιο για τον ιό θα αργήσει ακόμα.

«Έχει διάφορες φάσεις που πρέπει να περάσουν μέχρι να εξακριβωθεί ότι είναι ασφαλές», ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και Αμερική σημειώνοντας ότι «τα πράγματα δεν είναι καλά».

Στην Ελλάδα, όμως, όπως είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, η εικόνα είναι καλύτερη και η αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές ήταν αναμενόμενη. Παράλληλα, παρατείνονται για διάστημα πέντε ημερών τα μέτρα αυστηρής καραντίνας και περιορισμού κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου, στην Ξάνθη.

«Μας ανησυχούν τα πάρτι γιατί εκεί τα πράγματα δεν είναι ελεγχόμενα, όπως στον Εχίνο και τη Θεσπρωτία, γιατί εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση των επαφών» κατέληξε η κ. Παγώνη.

Κορωνοϊός: «Στην Ελλάδα θα την πάθουμε..» - Προειδοποίηση από τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο (Video)

Για τους κινδύνους των συναθροίσεων που «μπορούν να αποφευχθούν», προειδοποίησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας παράλληλα τη διαφορά ανάμεσα στον κορωνοϊό και τον SARS. Ενώ, αναστάτωση έχει προκληθεί στο 7ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι πως μια μαθήτρια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε κατά τα φαινόμενα. Είναι συγκεντρώσεις που δεν χρειάζεται να γίνουν. Το να πας με την παρέα σου, 6-7 άνθρωποι, για φαγητό, είναι κατανοητό. Το να μαζευτούν 500 άτομα δεν είναι κατανοητό για εμένα, όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ως παράδειγμα ο καθηγητής ανέφερε τη Γερμανία. «Ξαφνικά έχουν εστίες συνέχεια. Ο δείκτης R έχει πάει πάνω από το 2, επειδή έχουν πάρα πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. «Τα πάρτι προς το παρόν δεν δημιούργησαν πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζουμε την τύχη μας», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε ότι το βασικό είναι πως η νόσος υπάρχει ακόμη.

«Αν κανείς νιώθει άρρωστος, ας αποτανθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι "έχει" κορωνοϊό, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, όσο ακραίο κι αν ακούγεται αυτό. Το παιχνίδι παίζεται στη γρήγορη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση», τόνισε.

Παράλληλα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε τις διαφορές ανάμεσα στον Covid-19 και τον SARS. «Ο SARS μεταδιδόταν μόνο από συμπτωματικούς και ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εδώ (ο νέος κορωνοϊός) μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο και το πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί», εξήγησε.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share