Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κέρκυρα: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Συναγερμός στο νησί

22 Ιουνίου 2020 23:59
Κέρκυρα: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Τεμπλόνι, στη μέση Κέρκυρα. Συναγερμός έχει σημάνει, αφού περιοχή έχει πνιγεί από αποπνιχτικούς καπνούς, ενώ δεν κινδυνεύουν από τη φωτιά οικιστικές ζώνες.

Η φωτιά φέρεται να ξέσπασε γύρω στις 10 το βράδυ, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις φλόγες έχουν τυλιχθεί μηχανήματα του ΧΥΤΑ, μεταξύ αυτών και ο δεματοποιητής των απορριμμάτων. Νωρίτερα ακόμα μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στο Πόρτο Γερμενό.

Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή πυροσβεστική δύναμη και ο διοικητής του νομού Κέρκυρας, πύραρχος Νίκος Κολοβός, ενώ στο έργο των πυροσβεστών συνδράμουν και υπάλληλοι με υδροφόρες από το δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων νήσων.

Φωτιά στην Εύβοια - Συναγερμός στην περιοχή Κυπαρίσσι (Video)

Φωτιά ξέσπασε στην Εύβοια και συγκεκριμένα σε δασική έκταση στην περιοχή Κυπαρίσσι του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων. Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα και στα Χανιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 12 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Σε δημοσίευμα του το eviazoom.gr αναφέρει ότι η φωτιά προκλήθηκε πιθανότατα από κεραυνό.

Εικόνες σοκ στην Φωκίδα: Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μονή Βαρνάκοβας

Εικόνες σοκ έρχονται από την Φωκίδα, με την φωτιά στη Μονή Βαρνακόβας να καταστρέφει το μέρος ολοσχερώς, ενώ και το 2017 είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό, με το μοναστήρι να γλιτώνει τότε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπετζώνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εικόνα καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχουν μόνο κάποια μικρά υπολείμματα τα οποία θα αξιολογήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εκδώσει το πόρισμά της».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος και σύμφωνα με την ενημέρωση του υποστράτηγου, συντονιστή των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γιάννη Πετρούτσο, τόσο στον ίδιο όσο και στον μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο, «μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και άλλα κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα τάματα των πιστών».

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα και για τη μητρόπολη αλλά και για το Μοναστήρι» ανέφερε ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από τις πρώτες στιγμές, ενώ σε φωτιά στον Τύρναβο πέθαναν 320 πρόβατα.

Έδειξε προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Μοναστήρι «έπιασε φωτιά δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε» και συμπλήρωσε ότι «ευχαριστούμε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έφτασαν αμέσως και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό.

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε, εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

Ο ναός, που χρησιμοποιείται από τότε, ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share