Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η διαδρομή του 21χρονου Σουηδού μέχρι τα Χανιά

Ανησυχία

18 Ιουνίου 2020 22:40
Κορωνοϊός: Αυτή είναι η διαδρομή του 21χρονου Σουηδού μέχρι τα Χανιά

Σε αναστάτωση βρίσκεται η τοπική κοινωνία των Χανίων, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ύπαρξης νέου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, που νοσηλεύεται στην ενδεδειγμένη κλινική COVID του Νοσοκομείου Χανίων.

Ο 21χρονος Σουηδός ο οποίος στις αρχές Μαΐου ήρθε στην Ελλάδα και νόσησε με την ασθένεια, στην συνέχεια εισήχθη σε Νοσοκομείο, απ’ όπου ανάρρωσε και εξήλθε λίγες μέρες αργότερα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ηγείται της κεντρικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει καταγράψει αναλυτικά όλη την πορεία του, από τη στιγμή που προσγειώθηκε στην Αθήνα, μέχρι και τη λήξη της καραντίνας του, αφότου είχε νοσηλευτεί, αναρρώσει και απελευθερωθεί.

Οι ημερομηνίες και η πορεία της υγείας του 21χρονου

Ο 21χρονος σύμφωνα με το ιστορικό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ήρθε στη χώρα αεροπορικώς στις 5 Μαΐου 2020, ημέρα Τρίτη και απευθείας του έγινε το τεστ, όπως ίσχυε τότε σε όλες τις περιπτώσεις έλευσης από το εξωτερικό. Αμέσως, δε ο νεαρός μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 6 Μαΐου τα αποτελέσματα του τεστ έδειξαν ότι ο 21χρονος Σουηδός ήταν θετικός στον κορωνοϊό και παρέμεινε σε καραντίνα, ενώ τη μεθεπομένη, Πέμπτη 7 Μαΐου, η κατάστασή του έχρηζε νοσηλείας και έκανε εισαγωγή στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, στο κέντρο της Αθήνας.

Αφού νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ο 21χρονος πήρε εξιτήριο στις 19 Μαΐου, ενώ και το τεστ που του έγινε τότε ήταν αρνητικό και άμεσα μπήκε για εκ νέου 14ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας.

Η καραντίνα έληξε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, οπότε και ο 21χρονος Σουηδός υποβλήθηκε σε νέο τεστ που ήταν, ομοίως με τα τελευταία, αρνητικό.

Από τότε και έως σήμερα, η πορεία του νεαρού Σουηδού παραμένει άγνωστη για τις αρχές, μέχρι την Τετάρτη 16 Ιουνίου, που εισήχθη στο Νοσοκομείο Χανίων, εκ νέου με συμπτώματα της ασθένειας Covid-19.

Δ.ΥΠΕ: Δεν φαίνεται να έσπασε την καραντίνα

Την επιβεβαίωση ότι ο 21χρονος έχει νοσήσει, νοσηλεύτηκε στην Αθήνα και έπειτα ήρθε στα Χανιά, έδωσε και η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, «αυτό που ισχύει μετά από ενημέρωση από τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ και νοσοκομείου της Αττικής είναι ότι υπήρχε εισαγωγή και σε νοσοκομείο της Αττικής. Και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκε πιστά το πρωτόκολλο».

«Δεν έχουμε πληροφορία για τον αν έσπασε την καραντίνα. Είχε μπει θετικός, βγήκε αρνητικός και έλαβε εξιτήριο, ακολουθώντας πάντα το πρωτόκολλο, δεν υπήρχε αναφορά για παρέκκλιση», τόνισε η ΔΥΠΕ.

Για την πορεία της υγείας του νεαρού Σουηδού, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως παίρνει την υγειονομική και νοσηλευτική φροντίδα που χρειάζεται ενώ η κλινική του εικόνα είναι καλή.

Επόμενο δύσκολο κομμάτι για της αρχές, ο περιορισμός της πιθανής διασποράς που ενδέχεται να έχει ο 21χρονος ως κρούσμα, στις επαφές που είχε στην τοπική μας κοινωνία, με την ιχνηλάτηση να είναι σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νεαρός είναι εργαζόμενος σε εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης εδώ στα Χανιά και είχε επαφές τόσο με συναδέλφους του, όσο και με πολλούς πολίτες.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share