Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα αποτελέσματα από 54 τεστ στα νοσοκομεία της Κρήτης

Τι έδειξαν;

25 Μαΐου 2020 23:45
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα αποτελέσματα από 54 τεστ στα νοσοκομεία της Κρήτης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός είχε σημάνει το συναγερμό στην Κρήτη, λόγω του γεγονότος ότι ένας 88χρονος από τα Χανιά είχε βρεθεί θετικός, με αποτέλεσμα να γίνουν συνολικά 54 τεστ σε υγειονομικούς υπαλλήλους.

Τα αποτελέσματα των τεστ έφεραν ευχάριστα νέα, μετά τα πρώτα 29 στο ΠΑΓΝΗ, με τα 25 καινούργια να είναι επίσης αρνητικά και το συναγερμό να λήγει.

Υπενθυμίζεται ότι 29 δείγματα υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών, εξετάσθηκαν στο Ιολογικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικός στον κορωνοϊό, κάποιος από τους υγειονομικούς που ήρθε σε επαφή με τον 88χρονο Χανιώτη, ο οποίος επιβεβαιώθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου ότι είναι θετικός στον COVID-19.

Σε αναμονή ήταν τα αποτελέσματα των 25 τεστ που είχαν σταλεί από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλεύεται ο Χανιώτης, τα οποία και αυτά είναι αρνητικά.

«Δεύτερο κύμα κορωνοϊού για πολλούς μήνες» - Έκτακτη προειδοποίηση από τον ΠΟΥ

Έκτακτη προειδοποίηση για τον κορωνοϊό εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κάνει λόγο για δεύτερο κύμα, το οποίο μάλιστα θα διαρκέσει για πολλούς μήνες.

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορωνοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.

Ο Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν, ενώ μάλιστα ο οργανισμός αποφάσισε να σταματήσει το φάρμακο.

«Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Πρόσθεσε ότι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share