Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

Σεισμός στη Ρόδο

Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου

25 Μαΐου 2020 14:42
Σεισμός στη Ρόδο
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά από τη Ρόδο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Ρόδο. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης, η οποία σημειώθηκε στις 2.11 μ.μ., εκτιμάται στα 53 χιλιόμετρα. Με τον Εγκέλαδο να χτυπάει τα ξημερώματα και το νησί της Κρήτης.

«Οι σεισμοί στην Κρήτη είναι...» - Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τον «χορό» του εγκελάδου στο νησί

Η Κρήτη βρίσκεται στον «χορό» του εγκελάδου τις τελευταίες μέρες, με τελευταίο μεγάλο σεισμό έναν της τάξης των 5.2 Ρίχτερ, με το σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα να απαντά για το ζήτημα, που απασχολεί την χώρα.

Ο κύριος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο enikos.gr και το Star, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πρόκειται για «μετασεισμούς από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου 20 ημέρες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εκτονώνεται η κατάσταση». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική δόνηση έγινε πολύ λίγο αισθητή λόγω της μεγάλης απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή παραδοσιακά δίνει σεισμούς και αυτή την περίοδο είναι υπό διέγερση, ενώ προσθέτει ότι «δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενεργοποίησης άλλων σεισμογενών ζωνών, καθώς είναι πιο μακριά». Σημειώνεται ότι από από τις 2:22 οπότε εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 77 χλμ νότια της Άρβης και έως τις 08:00 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, εντάσεως από 3 έως 3,9 Ρίχτερ.

Οι δονήσεις καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ. Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, λόγω της απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share