Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Πανικός στην Κρήτη: Πιθανός ο μετασεισμός των 5.7 Ρίχτερ

Τι αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας;

22 Μαΐου 2020 10:54
Πανικός στην Κρήτη: Πιθανός ο μετασεισμός των 5.7 Ρίχτερ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Πανικός υπάρχει στην Κρήτη, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει μετασεισμός των 5.7 Ρίχτερ, μετά και την τελευταία ισχυρή δόνηση το πρωί της Παρασκευής (22/5), σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα.

Ο τελευταίος σεισμός έγινε σε απόσταση 451 χιλιόμετρα νότια/νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 78 χιλιόμετρα νότια/νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, με εστιακό βάθος 10,1 χιλιόμετρα.

Για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία μετά το μεγάλο σεισμό στις 2 Μαΐου, μιλά στο Ράδιο 98.4 ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, αναμενόμενη από τους σεισμολόγους.

Επισημαίνει ότι οι μετασεισμοί είναι εκατοντάδες αλλά τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αισθητοί λόγω της έντασης τους, χωρίς να αποκλείει ένα ισχυρότερο μετασεισμό της τάξης των 5,7 Richter, που θα κλείσει αυτή την ακολουθία, συνέπεια της σύγκρουσης Αφρικανικής και Ευρωπαϊκής πλάκας.

Κρήτη: 4 σεισμικές δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ μέσα σε 66 λεπτά

Ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη, καθώς ειδικά από χθες μέσα σε διάρκεια μικρότερων των δύο ωρών, εκδηλώθηκαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη στα 3,7 Ρίχτερ.

Ο μετασεισμικός «χορός» γύρω από τη μεγαλόνησο συντηρείται ολόκληρο το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αλληλουχία της τετράδας των σεισμών ξεκίνησε στις 23:57, με τα 3,7 Ρίχτερ, και επίκεντρο 106 χιλιόμετρα νότια της Άρβης.

Στις 12:25 τη νύχτα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Στις 12:29 τη νύχτα, καταγράφηκε δόνηση 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου.

Μία ώρα και τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 158 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Ενώ πριν καταγραφούν οι συγκεκριμένες δονήσεις το απόγευμα σημειώθηκε άλλη μια μεγέθους 4,4 Ρίχτερ

 4 σεισμικές δονήσεις  στην Κρήτη

Αυτό που κάνει εντύπωση με τη συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία, είναι ότι οι τέσσερις σεισμοί έχουν τέσσερα διαφορετικά επίκεντρα, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

 

Περιφέρεια

Ροή ειδήσεων

Share