Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κρήτη: 4 σεισμικές δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ μέσα σε 66 λεπτά

Τι συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα

21 Μαΐου 2020 07:58
Κρήτη: 4 σεισμικές δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ μέσα σε 66 λεπτά

Ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη, καθώς ειδικά από χθες μέσα σε διάρκεια μικρότερων των δύο ωρών, εκδηλώθηκαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη στα 3,7 Ρίχτερ.

Ο μετασεισμικός «χορός» γύρω από τη μεγαλόνησο συντηρείται ολόκληρο το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αλληλουχία της τετράδας των σεισμών ξεκίνησε στις 23:57, με τα 3,7 Ρίχτερ, και επίκεντρο 106 χιλιόμετρα νότια της Άρβης.

Στις 12:25 τη νύχτα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Στις 12:29 τη νύχτα, καταγράφηκε δόνηση 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου.

Μία ώρα και τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 158 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Ενώ πριν καταγραφούν οι συγκεκριμένες δονήσεις το απόγευμα σημειώθηκε άλλη μια μεγέθους 4,4 Ρίχτερ

Αυτό που κάνει εντύπωση με τη συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία, είναι ότι οι τέσσερις σεισμοί έχουν τέσσερα διαφορετικά επίκεντρα, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

«Οι σεισμοί στην Κρήτη είναι...» - Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τον «χορό» του εγκελάδου στο νησί

Η Κρήτη βρίσκεται στον «χορό» του εγκελάδου τις τελευταίες μέρες, με τελευταίο μεγάλο σεισμό έναν της τάξης των 5.2 Ρίχτερ, με το σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα να απαντά για το ζήτημα, που απασχολεί την χώρα.

Ο κύριος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο enikos.gr και το Star, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πρόκειται για «μετασεισμούς από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου 20 ημέρες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εκτονώνεται η κατάσταση». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική δόνηση έγινε πολύ λίγο αισθητή λόγω της μεγάλης απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή παραδοσιακά δίνει σεισμούς και αυτή την περίοδο είναι υπό διέγερση, ενώ προσθέτει ότι «δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενεργοποίησης άλλων σεισμογενών ζωνών, καθώς είναι πιο μακριά». Σημειώνεται ότι από από τις 2:22 οπότε εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 77 χλμ νότια της Άρβης και έως τις 08:00 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, εντάσεως από 3 έως 3,9 Ρίχτερ.

Οι δονήσεις καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ. Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, λόγω της απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share