Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στους 149 οι νεκροί από κορωνοϊό στην χώρα μας - Απεβίωσε 67χρονος στη Λάρισα

Συμβαίνει τώρα!

7 Μαΐου 2020 21:13
Στους 149 οι νεκροί από κορωνοϊό στην χώρα μας - Απεβίωσε 67χρονος στη Λάρισα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στους 149 έφτασαν οι θάνατοι στην χώρα μας από κορωνοϊό, με έναν 67χρονο να πεθαίνει στο νοσοκομείο της Λάρισας το βράδυ της Πέμπτης (7/5).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας είχε υποκείμενο νόσημα. Όπως αναφέρει το larissanet, o άτυχος άνδρας έδινε για πολλές εβδομάδες «μάχη» με τον κορωνοϊό. Είναι ο δεύτερος νεκρός που καταγράφεται στη Λάρισα από την πανδημία του covid-19, ενώ προ ωρών υπήρξαν νέα για το εμβόλιο.

Κορωνοϊός: 15 ακόμη κρούσματα στην Ελλάδα - Στα 2.678 το σύνολο

Ακόμη 15 κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκαν για την Ελλάδα, με το σύνολο να φτάνει στα 2.678, όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας., ο οποίος νωρίτερα είχε βρεθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, τα 9 εκ των νέων κρουσμάτων είναι υπό διερεύνηση, με το 55.6% να αφορά άνδρες.

Παράλληλα, 33 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ και 85 έχουν βγει από αυτές. Από τους ασθενείς, οι 25 είναι άνδρες και οι 8 γυναίκες, με το μέσο ηλικίας στα 67 έτη και το 97% να έχει υποκείμενο νόσημα, ή είναι άνω των 70 ετών.

Επίσης, υπάρχει ακόμη ένας θάνατος, όπως επιβεβαιώθηκε, φτάνοντας στους 148. Ο μέσος όρος των θανόντων είναι τα 75 έτη με το 93.2% να έχει υποκείμενο νόσημα, ή να είναι άνω των 70 ετών. Οι 108 ήταν άνδρες και οι 40 γυναίκες.

Τέλος, έχουν διενεργηθεί μέχρι τώρα 90.043 κλινικά δείγματα.

«Νιώθαμε ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό» - Ανατριχιαστική μαρτυρία από την επικεφαλής του «Σωτηρία» για τον κορωνοϊό

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία της επικεφαλής του νοσοκομείου «Σωτηρία», το οποίο αποτελεί ένα εκ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, περιγράφοντας σε ένα φοβερό ρεπορτάζ του «Guardian» για τη μάχη των νοσηλευτών και των γιατρών, τις συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν καθημερινά να τον αναχαιτίσουν, ενώ πρόσφατα στο νοσοκομείο μια 64χρονη ασθενής από τον ιό έζησε τα πιο ξεχωριστά γενέθλια.

Στο ρεπορτάζ του ο Guardian, αναφέρεται στο πώς η Ελλάδα κατάφερε με ένα αποδεκατισμένο σύστημα υγείας από τη δεκαετή οικονομική κρίση, να διατηρήσει τον ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, «με πολύ χαμηλότερο αριθμό θανάτων από πάρα πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη».

Η επικεφαλής της κλινικής Covid-19 του νοσοκομείου Σωτηρία Γιώτα Λουρίδα εξηγεί πώς ασχολήθηκε με την πανδημία και τα βήματα που ακολούθησε η χώρα για να αποφύγει ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες. Η κυρία Λουρίδα εξηγεί ότι ακόμη και σήμερα, η Ελλάδα είναι πίσω και σε επίπεδο νοσοκομείων και στην πρωτοβάθμια υγεία, ενώ οι ελλείψεις είναι υπαρκτές και σε επίπεδο κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ίδια στόχος ήταν «πώς θα καταφέρει το σύστημα υγείας να τα βγάλει πέρα σε μια πανδημία».Τα λόγια της συγκλονίζουν: «Πέρα από την κούραση που είχε αθροιστεί, μια ψυχική κούραση, δεν κοιμόμασταν, δεν προλαβαίναμε να φάμε, δεν προλαβαίναμε να πάμε σπίτι μας, νιώθαμε ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό».

Η Δρ. Αντωνία Κουτσούκου, επικεφαλής της ΜΕΘ, παραδέχθηκε ότι το εγχείρημα είχε και πολύ δύσκολες στιγμές: «Υπήρξαν στιγμές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ιδίως όταν χρειάστηκε να δούμε ασθενείς να καταλήγουν χωρίς να είναι οι δικοί τους δίπλα να τους αποχαιρετήσουν. Αυτό με έχει τραυματίσει».

Η φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Κολοφωτιά μίλησε για συγκινητικές στιγμές που έζησε αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Χρησιμοποιεί δε το παράδειγμα ενός ασθενούς. Περίμενε να δει έναν άνθρωπο ηλικιωμένο, ωστόσο ήταν ένας άνθρωπος 50 ετών, που είχε δίπλα του φωτογραφία της οικογένειάς του και σημείωμα, ότι τον περιμένουν να γυρίσει στο σπίτι. Αυτό της δημιούργησε απαιτήσεις, αλλά την όπλισε και με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share