Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης: Κλείνουν όλες οι λαϊκές στη Θεσσαλία - Σε καραντίνα ο οικισμός των Ρομά και η δομή προσφύγων

Συμβαίνει τώρα!

10 Απριλίου 2020 15:59
Έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης: Κλείνουν όλες οι λαϊκές στη Θεσσαλία - Σε καραντίνα ο οικισμός των Ρομά και η δομή προσφύγων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε έκτακτα μέτρα προχώρησε η Κυβέρνηση για την αναχαίτιση του κορωνοϊού στη Λάρισα, μετά το συναγερμό που σήμανε με τα ουκ ολίγα κρούσματα στον οικισμό των Ρομά, με αυτόν καταρχάς να «σφραγίζεται» και να μπαίνει σε καραντίνα, ενώ όλες οι λαϊκές της Θεσσαλίας θα κλείσουν.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, έχοντας έρθει άμεσα στην περιοχή με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε σε δηλώσεις του πως κλείνουν όλες οι Λαϊκές Αγορές στη Λάρισα και σε όλη την Θεσσαλία, επισήμως μπαίνει σε καραντίνα ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο και επιστρατεύεται ξενοδοχείο στη Λάρισα σε περίπτωση που χρειαστεί για νέα κρούσματα που δεν θα χωρέσουν στην «Αρωγή».

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, δεν τέθηκε ως θέμα συζήτηση για ολική καραντίνα για την πόλη της Λάρισας.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι των Ρομά κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως όλες οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση σήμερα στις 6.00 μ.μ.

Εκτός από τον οικισμό των Ρομά όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ 20 κρούσματα της επιδημίας, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με μη διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

Θρίλερ στη Λάρισα: Έφτασαν στα 20 τα κρούσματα κορωνοϊού σε οικισμό Ρομά - Μπήκαν σε καραντίνα 5.000 άτομα

Θρίλερ επικρατεί στη Λάρισα, αφού 20 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν συνολικά σε οικισμό Ρομά, επτά παραπάνω δηλαδή σε σύγκριση με τα τελευταία στοιχεία που υπήρχαν χθες (9/4), με τον οικισμό να μπαίνει άμεσα σε καραντίνα, βάζοντας έτσι σε περιορισμό περίπου 5.000 άτομα.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (9/4) και τα αποτελέσματα που έδωσαν οδήγησαν στην απόφαση να τεθεί σε καραντίνα η συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και με ενημέρωση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη, από τα 29 δείγματα που ελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης στη συγκεκριμένη συνοικία, τα 20 είναι θετικά, ενώ τα 9 αρνητικά. Τα δείγματα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης και αφορούν τις στενές επαφές ενός 32χρονου Ρομά που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, τονίζοντας «ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή η οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα».

Όπως είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων «αυτό οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης» Επίσης αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι «μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας».

«Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο» είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε να μπει σε καραντίνα η συνοικία, δυνάμεις της αστυνομίας βρέθηκαν στα σημεία εισόδου και τα απέκλεισαν.

Το πρωί της Παρασκευής (10/4) αναμένεται κλιμάκιο με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων, να προχωρήσουνε σε επιπλέον ελέγχους δειγμάτων στην συνοικία για να εντοπιστεί ακόμη καλύτερα το μέγεθος της διασποράς του ιού.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share