Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεγάλη φωτιά στη Θεσσαλονίκη (Video)

Συναγερμός στην πυροσβεστική!

18 Μαρτίου 2020 08:08
Μεγάλη φωτιά στη Θεσσαλονίκη (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε κτίριο στο πρώην στρατοπέδου Κόδρα, στην Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη και κατόρθωσαν να σβήσουν τις φλόγες. Ενώ, σε τραγωδία εξελίχθηκε η φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια την Δευτέρας, αφού ένα παιδάκι 6 ετών μόλις έχασε τη ζωή του.

Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, στο κτίριο διέμεναν κατά καιρούς άστεγοι.

Χάος στη Μόρια: Μεγάλη φωτιά καίει τμήμα του καταυλισμού στο κέντρο υποδοχής (video)

Μεγάλη φωτιά που δυναμώνει ο ισχυρός άνεμος που φυσά αυτή την ώρα κατακαίει τμήμα του καταυλισμού μέσα στο κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο πάνω τμήμα του ΚΥΤ όπου διαμένουν κυρίως Αφρικανοί. Δείτε τι συνέβη, επίσης, το πρωί στην Κέα με πλοίο μεταναστών.

Το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δυσχεραίνει ο συνωστισμός στην περιοχή. «Δε χωράνε να περάσουν τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΥΤ πριν λίγη ώρα.

Φωτιά στο ΚΥΤ

Μαίνεται η πυρκαγιά μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας - Το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δυσχεραίνει ο συνωστισμός στην περιοχή. «Δε χωράνε να περάσουν τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΥΤ πριν λίγη ώρα. https://www.stonisi.gr/post/7681/fwtia-sto-kyt-realtime

Posted by Στο Νησί on Monday, March 16, 2020

Άμεση δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αιγαίο: Δίνει 2.000 ευρώ σε κάθε μετανάστη για τον επαναπατρισμό του

Σε μια σημαντική κίνηση προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, αναμένεται να δώσει 2.000 ευρώ σε κάθε μετανάστη, που θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του, προκειμένου να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Δείτε, παράλληλα, τα επεισόδια που διεξάγονται τώρα στον Έβρο.

Το ποσό είναι πενταπλάσιο από τα όσα χορηγεί η ΕΕ στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού και επανένταξης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο του του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα διαρκέσει ένα μήνα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι ένα «ανοιχτό» πρόγραμμα επαναπατρισμού ενδεχομένως να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές με προορισμό την Ευρώπη.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε πως το πρόγραμμα αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας για στοχευμένη ομάδα μεταναστών», προσθέτοντας ότι θα υλοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με την Frontex.

«Οι πρόσφυγες φυσικά και δεν θα επιστρέψουν, δεν μπορούν να επιστρέψουν, αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που πιθανώς ξέρουν ότι η αίτηση ασύλου τους απορριφθεί, ενδεχομένως να ενδιαφερθούν» φέρεται να δήλωσε η Γιόχανσον, σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

Το πρόγραμμα, όπως είπε, ίσως μπορέσει να μειώσει άμεσα την πίεση που δέχονται τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι «παντελώς απαράδεκτες».

Η Ευρωπαία Επίτροπος ελπίζει ότι περίπου 5.000 άνθρωποι θα ενταχθούν άμεσα στο εθελοντικό πρόγραμμα επαναπατρισμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει «κενό» ως προς τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με την αναλογία οικονομικών μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Από το 2016, συνολικά 18.151 άτομα που είχαν καταφθάσει στην Ελλάδα επέλεξαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους στο πλαίσιο του εν λόγω εθελοντικού προγράμματος -που χρηματοδοτεί η ΕΕ, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ)- εκ των οποίων μόλις το ένα τρίτο, δηλαδή 3.927, διέμενε στα ελληνικά νησιά.

Τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν από την έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ της Κομισιόν προς την Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων με την Ευρώπη για τους μετανάστες.

Πριν την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διεμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης πέντε ελληνικών νησιών, συνολικής χωρητικότητας 5.400 ατόμων.

Περισσότεροι από 20.000 βρίσκονται στον καυταυλισμό της Μόριας, σε σχέση με τους 5.000 του προηγούμενου Ιουλίου. Περίπου το 85% των αφίξεων της προηγούμενης χρονιάς ήταν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, όπως επίσης και από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αλλού.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, εθελοντές γιατροί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόρια, μετά την επίθεση που δέχτηκαν από αγνώστους οπλισμένους με ξύλινες τάβλες με καρφιά. Μια σειρά από επιθέσεις σε εργαζομένους σε ΜΚΟ οδήγησαν αρκετούς στην απόφαση να αποχωρήσουν από τη Μυτιλήνη, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες αναφορικά με την πίεση στα νησιά.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share