Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Καρδιολόγος το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Καλαμάτα!

Είχε ταξιδέψει στην Ιταλία!

17 Μαρτίου 2020 13:34
Κορωνοϊός: Καρδιολόγος το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Καλαμάτα!
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι γεγονός στην Καλαμάτα, με τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα επίσης να πλήττεται από τον νέο κορωνοϊό, ενώ το θύμα του είναι ένας γιατρός.

Ο εν λόγω άνδρας είναι καρδιολόγος στο νοσοκομείο της πόλης και έχει σημάνει συναγερμός, καθώς προσπαθούν να εντοπίσουν με πόσους έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες ημέρες, ώστε να προλάβουν πιθανά νέα κρούσματα. Δείτε, επίσης, τι σημαίνει το διάγγελμα, που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Καλαμάτα

Μια σημαντική πληροφορία για τον εν λόγω γιατρό, πάντως, είναι ότι είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε ένα συνέδριο στην Ιταλία. Εκεί, λογικά, «κόλλησε» και τον κορωνοϊό, αλλά στο νοσοκομείο της Καλαμάτας κάνουν σύσκεψη, για να εντοπίσουν το πόσες μέρες νοσεί από τον Covid-19 και με ποια άτομα ήρθε σε επαφή.

Ο γιατρός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Athensmagazine.gr, είναι καλά στην υγεία του και δεν προκαλεί ανησυχία, όντας τώρα σε καραντίνα στο σπίτι του.

Θρίλερ με τον κορωνοϊό: Πώς εξαπλώνεται αθόρυβα; 10 αδιάγνωστα κρούσματα για ένα επιβεβαιωμένο

Σε κάθε γνωστή περίπτωση κορωνοϊού αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε έως δέκα άλλες που ακόμη δεν έχουν ανιχνευθεί.

Αυτό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία προσπαθεί να δώσει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα: πόσοι άνθρωποι βρίσκονται γύρω μας με μη διαγνωσμένη λοίμωξη και πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν άλλους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην Ελλάδα ο ιος σαρώνει.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα και συμπτώματα

Καθένα από τα συνήθως πιο ήπια περιστατικά -με ελαφρά έως μηδαμινά συμπτώματα- είναι κατά προσέγγιση κατά το ήμισυ μολυσματικό σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.
Αλλά επειδή όλα μαζί είναι πολλά, ευθύνονται σχεδόν για το 80% των νέων περιστατικών, πράγμα που εξηγεί την ταχεία εξάπλωση της νόσου σε αρκετές χώρες, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, όσον αφορά το ποσοστό των «κρυφών» κρουσμάτων.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Τζέφρι Σάμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν την εξάπλωση στην Κίνα του κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, προτού η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόσει τα δρακόντεια μέτρα της.

κορωνοϊό εξάπλωση

Κορωνοϊός και διάγνωση

Οι επιστήμονες -με βάση το νέο μαθηματικό-επιδημιολογικό μοντέλο τους- εκτιμούν ότι από πέρυσι το Δεκέμβριο, που εμφανίστηκε η νόσος στη Γουχάν, έως το τέλος του Ιανουαρίου όταν η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα, περίπου έξι στις επτά περιπτώσεις του κορωνοϊού έμειναν χωρίς διάγνωση. Μόνο το 14% των πραγματικών κρουσμάτων εκτιμάται ότι είχαν διαγνωστεί στην Κίνα στην αρχική φάση, μια κατάσταση που θεωρείται ότι είναι ανάλογη με τη σημερινή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Τα διαγνωσμένα κρούσματα αυξήθηκαν στο 60% των πραγματικών στην Κίνα, μόνο όταν εφαρμόστηκαν εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό.

Εκτιμήσεις της μελέτης για κορωνοϊο

Η μελέτη εκτιμά ότι, με βάση την κινεζική εμπειρία, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σε τρίτους από καθέναν από τους μη διαγνωσμένους φορείς της λοίμωξης είναι το 55% του ρυθμού μετάδοσης από τα διαγνωσμένα περιστατικά. Επειδή όμως οι μη διαγνωσμένες λοιμώξεις είναι συνολικά πολλαπλάσιες των διαγνωσμένων, τελικά τα «κρυφά» κρούσματα ευθύνονται σχεδόν για τα τέσσερα στα πέντε νέα κρούσματα (το 79%).

«Είναι τα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί, αυτά που στην ουσία καθοδηγούν την εξάπλωση και την ανάπτυξη της επιδημίας. Οι μη διαγνωσμένες λοιμώξεις, που τείνουν να είναι ηπιότερες, διανέμουν ευρύτερα τον ιό και συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό που ονομάζουμε αθόρυβη μετάδοσή του, καθώς περνάει κάτω από το ραντάρ», ανέφερε ο κ. Σάμαν.

«Αν π.χ. έχουμε 3.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα αυτά μπορεί να είναι γύρω στα 35.000», πρόσθεσε και τόνισε ότι «το να κολλήσεις τη νόσο από κάποιον με ήπια συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι εξίσου ήπια θα είναι και η δική σου περίπτωση. Εσύ μπορεί να καταλήξεις στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share