Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στη Κρήτη!

Μικρό το εστιακό βάθος!

24 Φεβρουαρίου 2020 13:07
Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στη Κρήτη!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα, με επίκεντρο 81 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίς το πρωί και την Κάρπαθο!

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην Τουρκία!

Ακόμα μια σεισμική δόνηση σημειώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες, στη δυτική Τουρκία, με μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» και την Κάρπαθο!

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), η δόνηση είχε επίκεντρο την περιοχή 7 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ακχισάρ και μόλις 89 βορειοανατολικά της Σμύρνης. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 7 χιλιόμετρα.

Η προκαταρκτική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κατέγραψε το σεισμό στα 4,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ., και επίκεντρο τα 117 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη της Μυτιλήνης.

Σεισμός στη Σύμη! (photo)

Σεισμική δόνηση 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σύμης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ενώ το πρωί σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν!

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα βόρεια της Σύμης και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία: Που οφείλεται;

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία. Που οφείλεται και ποιες οι εκτιμήσεις του;

Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ θεωρεί τον σημερινό σεισμό των 5.7 ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν τόνισε ο κ. Λέκκας. Συνεπώς ο σεισμός που ταρακούνησε σήμερα την γειτονική χώρα, από τον οποίο έχασαν την ζωή τους 7 άνθρωποι, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά εδώ, οφείλεται σε αυτό.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι' αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

«Καμπανάκι» από τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα για τον σεισμό στη Τουρκία! Ποια η «σχέση» του με την Ελλάδα;

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, εμφανίστηκε ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Ωστόσο διευκρίνισε και καθησύχασε ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Όπως υποστήριξε ο ίδιος η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο καθηγητής Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,9 Ρίχτερ. Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι «προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share