Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Καρπάθου!

Πόσα Ρίχτερ ήταν;

4 Φεβρουαρίου 2020 07:45
Ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Καρπάθου!

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε πριν λίγη ώρα ανοιχτά της Καρπάθου μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο μόλις δυο 24ωρα πριν σεισμική δόνηση σημειώθηκε επίσης στην Πάργα.

Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης, την οποία το Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ασθενή», απέχει 495 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Τέσσερις σεισμοί στο Αιγαίο τα ξημερώματα μέσα σε μισή ώρα!

Τέσσερις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Αιγαίο, με τη Σκύρο και την Κάρπαθο να ταρακουνιούνται, κάτι που δε συνέβη πρώτη φορά για το δεύτερο νησί.

Συγκεκριμένα, οι πρώτοι τρεις σεισμοί αφορούσαν τη Σκύρο. Ο πρώτος σεισμός στο νησί έγινε στις 6:06 το πρωί και στους 2.1 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, στα 28 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά με εστιακό βάθος στα 15 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος έγινε δύο λεπτά αργότερα, στις 6:08, με 1.9 ρίχτερ στα 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά και με 30 χιλιόμετρα εστιακό βάθος, ενώ ο τελευταίος ήρθε στις 6:09, δηλαδή ένα λεπτό αργότερα, με 2.3 ρίχτερ, αυτή την φορά στα 35 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Στις 6:35, σχεδόν δηλαδή μισή ώρα μετά τον πρώτο σεισμό της Σκύρου, έγινε κι εκείνος στην Κάρπαθο. Ήταν πιο δυνατός, στα 3 ρίχτερ, αλλά πιο μακριά, στα 72 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του νησιού, με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Καλαμάτα!

Σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (31/1) στην Καλαμάτα, με τον εγκέλαδο να χτυπά εκ νέου στην Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια σεισμική δόνηση της τάξης των 2.3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που έγινε στις 21:54 είχε ως επίκεντρο στα 7 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Κρήτη!

Ο εγκέλαδος, μετά την Κάρπαθο, χτύπησε και την Κρήτη, με τη σεισμική δόνηση να λαμβάνει τόπο κοντά στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, ο σεισμός βρέθηκε στους 2.4 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και έγινε στα 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας Χανίων, έχοντας εστιακό βάθος στα 30 χιλιόμετρα.

«Διπλός» σεισμός στο Αιγαίο!

Δύο σεισμοί «χτύπησαν» το Αιγαίο πέλαγος πριν από λίγη ώρα, αφού η Μήλος και η Κάρπαθος «ταρακουνήθηκαν» με αλλεπάλληλες δονήσεις, κάτι που δε συμβαίνει πρώτη φορά σήμερα (31/1) για το δεύτερο νησί.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος σεισμός έγινε στην Κάρπαθο στις 15:18, στην κλίμακα των 2.9 ρίχτερ και 76 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του νησιού, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα, χωρίς να είναι, πάντως, ο μοναδικός στο Αιγαίο.

Κι αυτό, γιατί στις 15:32 ο εγκέλαδος «χτύπησε» τη Μήλο με 2.7 ρίχτερ, στα 70 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του νησιού, με εστιακό βάθος στα 60 χιλιόμετρα.

Ισχυρός σεισμός στην Ρουμανία!

Εκτός από την Ελλάδα και την Κάρπαθο, ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε κι άλλη χώρα των Βαλκανίων! Συγκεκριμένα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:26 ώρα Ελλάδος στη Ρουμανία.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 37 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Focşani και στα 148 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Βουκουρέστι. Το δε εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 121 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, ωστόσο το μεγάλο εστιακό του βάθος μετρίασε τις συνέπειες.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κάρπαθο-Ρόδο! (photos)

Nέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:28 τα ξημερώματα της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 67 χιλιόμετρα νοτιοανατολιά της Καρπάθου και στα 134 χιλιόμετρα νότια της Ρόδου. Το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Το απόγευμα της Τετάρτης είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή σεισμός 4,7 Ρίχτερ ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχε σημειωθεί σεισμός 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Μετά τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν εννέα μετασεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με ισχυρότερο αυτόν που καταγράφηκε στις 4:10 και είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) δίνει το σεισμό στα 5,6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές των Δωδεκανήσων και της ανατολικής Κρήτης.

Δραματικές σκηνές από τον σεισμό στην Τουρκία! Συγκλονιστική στιγμή που διασώστρια μιλά με εγκλωβισμένη: «Μην...»! (Video)

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη «μάχη» που δίνουν τα σωστικά συνεργεία για την διάσωση των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια των κτηρίων στην ανατολική Τουρκία, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Με τους σεισμολόγους να χτυπούν το καμπανάκι για νέο σεισμό που ενδεχομένως να φτάσει και να 7 Ρίχτερ!

Βίντεο που τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει μία διασώστρια να μιλά τηλεφωνικά με την Αζιζέ, μία γυναίκα που είναι εγκλωβισμένη.

«Φώναξε όποιον μπορεί να μιλήσει. Φώναξε τα παιδιά τους. Μην αφήσεις κανέναν να κοιμηθεί. Ανάπνεε από την μύτη. Ήρεμα, ήρεμα. Μίλα σε όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός. Μην φοβάσαι για τίποτα. Αζιζέ, είσαι μητέρα, είσαι η μητέρα όλων εκεί κάτω. Είσαι η μόνη, με την οποία επικοινωνούμε. Δεν κλαις, είσαι ήρεμη. Τους στηρίζεις όλους» λέει η διασώστρια.

Δείτε το βίντεο:

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την επιχείρηση απεγκλωβισμού μίας γυναίκας από τα χαλάσματα κτηρίου που κατέρρευσε. Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε από το τουρκικό δίκτυο TRT Haber, αποτυπώνει ξεκάθαρα τον τρόμο και την καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι επαρχία Ελαζίγ, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 433 τραυματίες. Η γυναίκα στο βίντεο, σύμφωνα με το TRT Haber, ήταν εγκλωβισμένη στα συντρίμμια για περίπου 11 ώρες.

Τα σωστικά συνεργεία, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι αυτή την ώρα έχουν προχωρήσει στον απεγκλωβισμό εννέα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και μία έγκυος γυναίκα.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 1.030 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 433 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από το σεισμό.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share