Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

Επιπλέον έκανε και 3 Ρίχτερ στην Ύδρα!

23 Δεκεμβρίου 2019 06:50
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

Σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή, νότια της Ζακύνθου, ενώ πριν στις 19/12 είχε γίνει πάλι.

Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 02:30 και ήταν της τάξεως των 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

σεισμός

Η σεισμική δόνηση είχε για επίκεντρο θαλάσσια περιοχή στα 54 χλμ νότια του νησιού της Ζακύνθου, με το εστιακό βάθος να είναι στα 10 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, σεισμός σημειώθηκε τη νύχτα όμως και ανοιχτά της Ύδρας. Συγκεκριμένα, δέκα λεπτά νωρίτερα από την Ζάκυνθο, στις 02:20, έγινε σεισμική δόνηση μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 32 χλμ. ανατολικά της Υδρας, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα επίσης.

Ξύπνησαν τα ρήγματα: Σεισμός 7 Ρίχτερ έρχεται στην Ελλάδα!

Είδηση που προκαλεί τρόμο φέρνει στο φως η εφημερίδα "Νέα" σχετικά με τις συνεχόμενες δυνατές σεισμικές δονήσεις, καθώς φέρνουν σεισμό 7 Ρίχτερ στην χώρα!

Σε αναστάτωση βρίσκεται ο ελληνικός χώρος μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στο Δυρράχιο και n ενεργοποίηση εντοπίζεται πάνω στο σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας!

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, έχουν αποσταθεροποιηθεί τα ρήγματα του ευρύτερου χώρου του ελληνικού σεισμικού τόξου, στο σημείο σύγκλισης της ευρασιατικής με την αφρικανική πλάκα που είναι η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή της Μεσογείου.

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της Αλβανίας τα επιστημονικά συμπεράσματα μπορούν πλέον να διατυπωθούν με σχετική βεβαιότητα.

Σεισμός  Ελλάδα

Σύμφωνα με τα Νέα, ο ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί, καθώς σεισμικά ρήγματα του ενεργοποιήθηκαν, όπως φαίνεται, εξαιτίας της δραστηριότητας του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Η αφρικανική πλάκα εξακολουθεί να καταβυθίζεται με «μικρά άλματα» κάτω από την ευρασιατική και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική έξαρση – με σεισμούς ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους – παραμένει ανοικτό.

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων εντοπίζεται πάνω στο ελληνικό σεισμικό τόξο, το σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας, που είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή ολόκληρης της Μεσογείου.

Το τόξο ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, περνά από τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, διέρχεται νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και καταλήγει στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Η τιτάνια σύγκρουση των δύο πλακών δίνει στην περιοχή αυτή σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στην Κυπαρισσία!

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Athensmagazine.gr

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share