Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κεφαλονιά: Εντοπίστηκε ναυάγιο από την εποχή του Χριστού!

Ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα!

11 Δεκεμβρίου 2019 18:34
Κεφαλονιά: Εντοπίστηκε ναυάγιο από την εποχή του Χριστού!

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα εντοπίστηκε στο βυθό του Φισκάρδου στην Κεφαλονιά, το οποίο είναι ένα ρωμαϊκό ναυάγιο περίπου 2.000 ετών. Έγινε ορατό μετά από σάρωση του βυθού με ηχητική απεικόνιση, και μας έχει σοκάρι η ύπαρξή του!

Στον βυθό μπορούν να βρεθούν πολλά, και κάποιες φορές τα ευρήματα δεν είναι κολακευτικά. Ένας διήμερος θαλάσσιος καθαρισμός στη Θάσο, για παράδειγμα, από περιβαλλοντική οργάνωση αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στον βυθό, δηλαδή τα σκουπίδια! Από την άλλη υπάρχουν και ανακλύψεις που μας αφήνουν άφωνους για το παρελθόν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιώργο Φερεντίνο του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ειδικό στην ενάλια αρχαιολογία και ωκεανογραφία, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Archaeological Science.

Μετά την εξέταση των αμφορέων που βρέθηκαν σε αυτό, υπολογίστηκε ότι το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ του 1ου π.Χ. και του 1ου μ.Χ. αιώνα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο θάλασσα, από εκείνη την περίοδο. Έχει μήκος 34 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από την είσοδο του Φισκάρδου.

Υπολογίζεται ότι μετέφερε περίπου 6.000 αμφορείς, με το φορτίο, το οποίο είναι ορατό στον βυθό, να είναι διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση. Το ναυάγιο έχει σημαντική αρχαιολογική σημασία, καθώς μπορεί να παράσχει μια πληθώρα πληροφοριών, σχετικά με τις ναυτιλιακές διαδρομές, το εμπόριο, την αποθήκευση των αμφορέων στο σκάφος και την κατασκευή πλοίων κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου.

«Είναι μισοβυθισμένο στην ιλύ (σ.σ. λάσπη) και ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι αν προχωρήσουμε σε μια ανασκαφή μελλοντικά θα βρούμε μέρος ή ολόκληρο το ξύλινο σκαρί», δήλωσε ο δρ. Φερεντίνος, ειδικός στην ενάλια αρχαιολογία, ωκεανογραφία και θαλάσσια Γεωλογία, προσθέτοντας ότι αν ανασυρθεί μελλοντικά το ναυάγιο, οι ερευνητές ενδέχεται να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την προέλευσή του.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, τα ευρήματα δείχνουν ότι το Φισκάρδο αποτελούσε ένα σημαντικό λιμάνι της εποχής.

Το ναυάγιο στο Φισκάρδο είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετά από δυο χρόνια ξεκίνησαν οι έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων!

Μετά από δυο χρόνια ξεκίνησαν οι έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων! Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη -το οποίο παραχωρεί για τις ανάγκες της έρευνας το πλοίο «Τυφώνας» (Typhoon_-, «στόχος της πολυαναμενόμενης αρχαιολογικής έρευνας που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες είναι η ανέλκυση εντοπισμένων αρχαιοτήτων, η επικαιροποίηση της σχεδιαστικής αποτύπωσης του αρχαιολογικού χώρου και η αξιολόγηση της κατάστασης του περίφημου ναυαγίου, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας δραστηριότητας».

«Η επί χρόνια διευθύντρια της έρευνας δρ. Αγγελική Σίμωσι, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, αναλαμβάνει δράση πλαισιωμένη από μια εξαιρετική διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, τεχνικοί δύτες, κινηματογραφιστές, καθώς και τετραμελής ομάδα βαθυκαταδυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος», συνεχίζει η ανακοίνωση του ιδρύματος. Υποβρύχια ανασκαφή για τρίτη χρονιά: Σπουδαία ευρήματα από τις νέες έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων!

«Ο «Τυφώνας» προσδίδει πλέον άλλη διάσταση στην όλη ερευνητική προσπάθεια καθώς, πέραν του μεγέθους του, έχει τη δυνατότητα να διατηρείται ακίνητος πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού, επιτρέποντας στους καταδυόμενους αρχαιολόγους να χρησιμοποιούν σταθερή βάση εξόρμησης ακριβώς επάνω από το αρχαίο ναυάγιο», σημειώνει μεταξύ άλλων το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share