Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κερατέα: Ξεβράστηκε νεκρή φάλαινα 15 μέτρων!

Σοκάρει το θέαμα!

28 Νοεμβρίου 2019 17:59
Κερατέα: Ξεβράστηκε νεκρή φάλαινα 15 μέτρων!

Σε παραλία στην Κερατέα, ξεβράστηκε νεκρή φάλαινα 15 μέτρων, μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός που πρέπει να μας αφυπνίσει για το τι συμβαίνει στον πλανήτη και για τα είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Επίθεση σκυλιών σε μαθητές!

Η νεκρή φάλαινα εντοπίστηκε από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου, οι οποίοι ενημέρωσαν την αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική ταφή της.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, έχει ειδοποιηθεί το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος ώστε να βγάλουν οι ειδικοί φωτογραφίες και να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει από επιστημονικής πλευράς.

Κρίσμο κρίνεται το θέμα αφαίρεσης του κήτους από την παραλία, καθώς καταλαμβάνει τόσο μεγάλο όγκο που δεν μπορεί να το ανασύρει εύκολα μηχάνημα από την παραλία.

Σπαρακτικό: Φάλαινα είχε κολλήσει για ώρες σε βράχια και έκλαιγε μέχρι να τη βρουν οι διασώστες! (Photos+Video)

Η Όρκα ή αλλιώς φάλαινα- δολοφόνος ανήκει στην οικογένεια των δελφινιών και προφανώς είναι η μεγαλύτερη του είδους.

Είναι σαρκοφάγα ζώα και τα θαλάσσια λιοντάρια, οι φώκιες, τα καλαμάρια και τα ψάρια είναι τα αγαπημένα τους γεύματα. Για να μπορέσουν να τραφούν, οι όρκες πάνε σε οποιοδήποτε μέρος υπάρχει φαγητό για αυτές.

Κάπου στα ανοικτά των ακτών της Βρετανικής Κολούμπια, μια φάλαινα δολοφόνος έπεσε και κόλλησε πάνω σε βράχια. Ευτυχώς, για το όμορφο αυτό πλάσμα, παρενέβη μια ομάδα διασωστών και της προσέφεραν την βοήθειά τους.

Διαβάστε ακόμα στο Athensmagazine.gr: Λευκός καρχαρίας: Μόνο ένα ζώο τρέμει πραγματικά! (Video)

Η όρκα ήταν θηλυκή και όπως αποδείχθηκε αργότερα χρειαζόταν άμεσα βοήθεια. Ο άντρας που την βρήκε, τηλεφώνησε στην ομάδα διάσωσης “Guardians.”

H όρκα παγιδεύτηκε ανάμεσα στα βράχια, πιθανότατα ψάχνοντας για φαγητό.

Εκτός από αυτούς του διασώστες που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή, ήρθε άλλη μια ομάδα διάσωσης φαλαινών. Όλοι μαζί προσπάθησαν να απελευθερώσουν την παγιδευμένη φάλαινα.

Πολλοί ήταν οι διασώστες που κινητοποιήθηκαν για να σώσουν την φάλαινα.

Οι διασώστες κάλυψαν την φάλαινα με σεντόνια και μουσαμάδες και στην συνέχεια της έριξαν νερό για να βεβαιωθούν, ότι θα παραμείνει δροσερή. Επίσης, συναρμολόγησαν μια αντλία νερού για να παρέχουν ευκολότερα νερό στην φάλαινα.

Οι ομάδες διάσωσης ανέφεραν, ότι η φάλαινα κατάλαβε πως οι άνθρωποι ήταν εκεί για να την βοηθήσουν. Φώναζε από τον φόβο της και έβγαζε μια σπαρακτική κραυγή.

Έμειναν μαζί με την όρκα, κρατώντας την δροσερή μέχρι να έρθει η παλίρροια.

Όταν ήρθε η παλίρροια, οι διασώστες έπρεπε να παραμείνουν μαζί της, κρατώντας την δροσερή και υγρή, αφού είχε μείνει στα βράχια για 8 ώρες.

Τελικά, όταν το νερό ήρθε στο ύψος της φάλαινας, μπήκε μέσα και απομακρύνθηκε από το σημείο.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Σοκαριστικό: Από πόσο μακριά μπορεί να εντοπίσει το αίμα ο καρχαρίας;

Είναι κοινή λαϊκή σοφία πως ο καρχαρίας μυρίζει ακόμα και μια σταγόνα αίμα μέσα στον ωκεανό! Μια υπερβολή φυσικά που έχει ωστόσο μια βάση στην πραγματικότητα!

Μιλώντας επιστημονικά, ο καρχαρίας έχει τη δυνατότητα να διακρίνει κατά μέσο όρο ένα μέρος αίματοςανά 100 εκατομμύρια μέρη νερού.

Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη αίματος ακόμα και από απόσταση 400 μέτρων.

Αυτό μας λέει το επιστημονικό περιοδικό «Science Focus» του BBC, προσγειώνοντάς μας ωστόσο στην πραγματικότητα:

«Οι καρχαρίες έχουν ουσιαστικά την ίδια περίπου ευαισθησία με τα άλλα ψάρια και μπορούν να πιάσουν μυρωδιές μεταξύ ενός μέρους αίματος ανά 25 εκατ. μέρη νερού και ενός μέρους αίματος ανά 10 δισ. μέρη νερού, κάτι που εξαρτάται από τα χημικά και το είδος του καρχαρία».

Να σας θυμίσουμε τις Απίστευτες εικόνες απο Αυστραλό δύτη- Μια ανάσα απο τα σαγόνια του καρχαρία!

Οι οσφρητικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ειδών, υπάρχουν είδη κάποιοι που πιάνουν το αίμα ακόμα και σε ποσόστωση ενός μέρους αίματος ανά 10 δισ. μέρη νερού, «το αντίστοιχο μιας σταγόνας αίματος μέσα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων!».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share