Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σεισμός στα Κύθηρα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη μετασεισμική ακολουθία; (Video)

Που δίνουν έμφαση;

27 Νοεμβρίου 2019 17:23
Σεισμός στα Κύθηρα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη μετασεισμική ακολουθία; (Video)

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 09:23 το πρωί της Τετάρτης, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη, και ήταν τόσο ισχυρός που ταρακούνησε και την Αθήνα.

Μάλιστα, η διάρκειά του ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς ξεπέρασε το μισό λεπτό, σύμφωνα με πληροφορίες.

"Δεν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν της Αλβανίας!" Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν!

Αντίστοιχα, τι λένε οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας;

Σε επιφυλακή η Κρήτη: Προειδοποίηση για τσουνάμι!

Τσελέντης: «Ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας ο σεισμός στα Κύθηρα»

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. «Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης, λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Λέκκας: Καμία σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία, δεν θα έχει μετασεισμούς

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λίγα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση, ανέφερε ότι ο σεισμός αυτός μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης έγινε σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος και δεν αναμένεται να δώσει μετασεισμούς. «Πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο», όπως είπε, «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στην Ελλάδα δεν έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία.

Μανώλης Σκορδίλης: Γιατί δεν αναμένονται μετασεισμοί

Για τον ισχυρό σεισμό μίλησε και ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα «καθημερινό γεγονός» και πως είναι λογικό να ανησύχησε ο κόσμος. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε επίσης γιατί το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ακολουθήσει σειρά μετασεισμών, μετά το μεγάλο σεισμό, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι σεισμοί που έχουν εστιακό βάθος κάτω των 60 χιλιομέτρων – στον εν λόγω σεισμό το εστιακό βάθος ήταν τα 70 χιλιόμετρα- συνήθως δεν συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Γεράσιμος Χουλιάρας: «Δεν εμπνέει ανησυχία»

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε σημειώθηκε νωρίτερα στην Κρήτη δεν εμπνέει ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις. Αυτό τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Αλβανίας, ενώ τόνισε δεν εμπνέει καμία ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Παπαζάχος: «Ο σεισμός είχε βάθος»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος μίλησε στο Open TV, σημειώνοντας πως ο σεισμός είχε βάθος. Αναφερόμενος στο είδος του σεισμού σημείωσε πως «έχουν την ίδια πάντα εικόνα, κάνουν περιορισμένες βλάβες στην κοντινή τους περιοχή». «Από Καστοριά, από Φλώρινα, από Ρόδο, από Κρήτη θα ακούσετε ότι κατάλαβαν τον σεισμό» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας, είναι «τελείως διαφορετικός». Συμπλήρωσε πως χαρακτηριστικό του είναι από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίας.

Σεισμός στην Αλβανία: Δίδυμα γεννιούνται 20 λεπτά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου! (Video)

Δραματικές ώρες ζει η Αλβανία μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Σεισμός στην Αλβανία: Στην Θεσσαλονίκη μεταφέρονται οι τραυματίες!

Ακόμη και μέσα στη δίνη της καταστροφής και του θανάτου αναδύεται η χαρά. Είκοσι λεπτά μετά τον φονικό σεισμό γεννιούνται υγιέστατα δίδυμα, σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τιράνων.

Μάλιστα, παρά τις ζημιές που υπέστη το κτίριο, οι γιατροί αρνήθηκαν να φύγουν και να εγκαταλείψουν το πόστο τους.

Άλλωστε, το τελευταίο 24ώρο - από την ώρα του σεισμού έως τα ξημερώματα της Τετάρτης - γεννήθηκαν συνολικά 17 μωράκια.

Στο μεταξύ, οι έρευνες των σωστικών αρχών στις καταστραμμένες πολυκατοικίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με επίκεντρο κυρίως την πόλη του Δυρραχίου, η οποία έχει υποστεί και τις περισσότερες ζημιές.

Τις αλβανικές αρχές συνδράμουν και περίπου 40 διασώστες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι έφθασαν στη γειτονική χώρα το μεσημέρι της Τρίτης.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share