Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σεισμός στη Πελοπόννησο!

Πόσα Ρίχτερ;

18 Νοεμβρίου 2019 06:32
Σεισμός στη Πελοπόννησο!

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πελοποννήσου και των Κυθήρων.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρό του ήταν 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Νεάπολης Βοιών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το εστιακό βάθος ήταν στα 11,1 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στα Κύθηρα όσο και σε πολλές παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά δεν προκάλεσε προβλήματα, παρά μόνο μία ανησυχία, λόγω της ώρας που σημειώθηκε. Να υπενθυμίσουμε, ότι προχθές (Παρασκευή) έγινε άλλος ένας σεισμός, ανοιχτά της Υδρας.

«Βόμβα» για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα: Το ρήγμα Πάρνηθας είναι ενεργό!

«Βόμβα» για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα! Το ρήγμα Πάρνηθας είναι ενεργό και ορατό από απόσταση 12 χιλιομέτρων είναι το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό το 1999. Σεισμός στην Κρήτη!

Να υπενθυμίσουμε ότι ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Καστοριά!

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «αυτό που ενεργοποιήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 αλλά και στις 19 Ιουλίου του 2019 με τον γνωστό σεισμό της Μαγούλας. Αυτός ο τεράστιος βράχος είναι του ενός έως δύο εκατομμυρίων ετών είναι το δημιούργημα της επανειλημμένης δράσης του ρήγματος λόγω των σεισμών».

Ο βράχος «σκίστηκε» στη μέση με τον σεισμό του 1999, όμως με τον σεισμό της Μαγούλας μεγάλωσε το άνοιγμα με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια το έδαφος να έχει βυθιστεί κατά 8 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κάθε σεισμό το ρήγμα διευρύνεται. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, «το ρήγμα αυτό το έχουμε δει σε μήκος περίπου 10-12 χιλιομέτρων».

«Το ρήγμα είναι ενεργό, θα δώσει στο μέλλον και άλλους ισχυρούς σεισμούς. Πιστεύουμε όμως ότι το δυναμικό του είναι τέτοιο που δεν θα μας δώσει μέγεθος μεγαλύτερο του 6 ή 6,2 Ρίχτερ», πρόσθεσε.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share