Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: 70 προσαγωγές προσφύγων στα Διαβατά!

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ από το πρωί!

8 Νοεμβρίου 2019 16:27
Θεσσαλονίκη: 70 προσαγωγές προσφύγων στα Διαβατά!

Μετά τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στο hotspot των Διαβατών Θεσσαλονίκης η ΕΛ.ΑΣ. έστησε επιχείρηση από το πρωί της Παρασκευής κατά την οποία προσήχθησαν 70 συνολικά πρόσφυγες.

Νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες! (Video)

Οι προσαγωγές των προσφύγων έγινε είτε επειδή θεωρούνται ύποπτοι για τη χθεσινή (7/11) συμπλοκή είτε γιατί δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά για την παραμονή τους στην Ελλάδα!

Το περιστατικό

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το thestival.gr, όταν ένας άντρας ζήτησε από μια παρέα νεαρών Αφγανών να αποχωρήσει δίπλα από το κοντέινέρ του. Οι φωνές τους δεν του επέτρεπαν να κοιμηθεί. Οι Αφγανοί παρέμειναν στο σημείο. Ο άντρας, που φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο μεταξύ των Αφγανών που μιλούν φαρσί, ζήτησε από την ομάδα του να επιτεθεί στην παρέα των Αφγανών που έκαναν θόρυβο. Η εντολή του εκτελέστηκε άμεσα. Οι νεαροί, μόλις είδαν τα μαχαίρια, τράπηκαν σε φυγή. Εγκλωβίστηκαν στη νοτιοανατολική γωνία του κέντρου φιλοξενίας και δέχτηκαν αρκετά χτυπήματα με ξύλα και μαχαίρια.

Tο δίκιο του ισχυρού και του… μαχαιροβγάλτη

Τα θύματα της επίθεσης καταγγέλλουν ότι εντός του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου επικρατεί ανομία. Ο πιο δυνατός ή αυτός που έχει μαχαίρι μπορεί και επιβάλλει τα «θέλω» του. Οι υπόλοιποι υπακούουν.

«Η συγκεκριμένη ομάδα Αφγανών δημιουργεί καθημερινά προβλήματα. Είναι οκτώ άτομα και τους καθοδηγεί ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας ο οποίος και τους προμηθεύει με μαχαίρια. Αυτοί έχουν μαχαίρια, έχουν ραβδιά και μας επιτίθενται. Εμείς δεν έχουμε τρόπο να αμυνθούμε» δήλωσε στο thestival.gr 22χρονος Αφγανός που διαμένει στο κέντρο φιλοξενίας τους τελευταίους έξι μήνες.

Στη δομή των Διαβατών διαβιούν περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Αρκετοί από αυτούς που είναι δηλωμένοι στο κέντρο φιλοξενίας διαμένουν σε ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι καταγεγραμμένοι και παρά ταύτα μένουν σε σκηνές εντός του ΚΥΤ Διαβατών. Όταν δημιουργήθηκαν τα κέντρα αυτά, έμοιαζαν να είναι η λύση του προβλήματος. Σήμερα, όπως δείχνουν τα γεγονότα, αποτελούν μέρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Τι δηλώνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις δομές προσφύγων στις Σέρρες!

Το «βέτο» του δήμου Σερρών στη δημιουργία και λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, αφού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει πίσω στην αρχική του πρόθεση.

Δείτε επίσης: Νέα τραγωδία με ναυάγιο απέναντι από την Λέσβο!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, μετά από επικοινωνία που είχε με τον ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη, έλαβε τη διαβεβαίωση πως δεν θα λειτουργήσει νέα δομή στις Σέρρες, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Μετά από επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προ.Πο κ. Μάνο Λογοθέτη, μου δόθηκε η διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για νέα δομή προσφύγων-μεταναστών στις Σέρρες» λέει ο δήμαρχος Σερρών, χαρακτηρίζοντας «θετική» την εξέλιξη και επισημαίνοντας πως αυτό που πρέπει να ισχύσει είναι η «ισοκατανομή των μεταναστευτικών Ροών στο σύνολο της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις».

Στην πόλη των Σερρών λειτουργούν ήδη δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων, Γεζίντι στην καταγωγή, που ο αριθμός τους αγγίζει τους 900. Μαζί με τους άλλους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες στα διοικητικά όρια του δήμου, ο συνολικός αριθμός αγγίζει τα 1.100 άτομα.

Το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν υπήρξε προηγουμένως οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση του δήμου Σερρών, κλιμάκιο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, βρέθηκε στην πόλη, προκειμένου να αναζητήσει χώρο κατασκευής της νέας δομής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. «Συμφωνούμε πως υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι οι Σέρρες. Εμείς έχουμε επιμεριστεί με το παραπάνω το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Ας το πράξουν και στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη το ίδιο» τόνισε ο δήμαρχος Σερρών, που απευθύνθηκε και μ’ επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητώντας του να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για λειτουργία τρίτης δομής στην πόλη.

Δείτε επίσης: 500 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σύμη στον Πειραιά!

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Σερρών, ζητώντας να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη, επισημαίνει και τα εξής: «Δεν έδειξε το Ελληνικό Κράτος τον παραμικρό σεβασμό στην τοπική μας Κοινωνία και την Δημοτική της Αρχή η οποία καλείται να βρει λύσεις που δεν υπάρχουν σε μείζονα θέματα ποιότητας ζωής και υγιεινής των φιλοξενούμενων μεταναστών, διαθέτοντας πόρους και μέσα που δεν υπάρχουν και στερώντας τα από τους πολίτες της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share