Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Λέσβος: Ακόμη 377 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στο νησί!

Με αμείωτους ρυθμούς καταφτάνουν οι πρόσφυγες!

8 Οκτωβρίου 2019 19:30
Λέσβος: Ακόμη 377 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στο νησί!

Ακόμα 377 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στο νησί της Λέσβου! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, έως τις 12:00 έφτασαν άλλοι 377 πρόσφυγες και μετανάστες. Το ίδιο διάστημα πέρασαν 244 στη Χίο και 28 στη Σάμο.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι αφίξεις, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων ήταν 119 σε σχέση με τις 197 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Λέσβο σήμερα ζουν περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο. Η πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν (70%) τη Συρία (12%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (4%) και τη Σομαλία (4%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 24% του πληθυσμού, τα παιδιά το 42%, από τα οποία, τα περισσότερα είναι μικρότερα των 12 ετών.

Περίπου το 18% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή μακριά από τις οικογένειές τους και προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν. Περίπου το 33% των ανδρών είναι μεταξύ 18 και 39 ετών.

Μεταναστευτικό: Τεράστια η αύξηση στις αφίξεις των Αφγανών!

Μεγάλη αύξηση στις αφίξεις στην Ελλάδα οικογενειών από το Αφγανιστάν καταγράφονται για το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αρχών που αναλύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δείτε επίσης: Τραγωδία: Βρέθηκαν 13 πτώματα γυναικών στη Μεσόγειο, ανάμεσα τους κάποιες έγκυες!

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και στην Ελλάδα έφτασαν το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου 6.586 Αφγανοί, 3.755 Σύροι και 3.069 από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Παράλληλα καταγράφεται και αύξηση στους ασυνόδευτους ανηλίκους η εθνικότητα για την πλειονότητα των οποίων είναι αφγανική. Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται περισσότερα απο 4.500 ασυνόδευτα παιδιά με το 93,6% αυτών να είναι αγόρια ενώ αύξηση σημειώνεται και στο ποσοστό αυτών των παιδιών που είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Η γενική εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο που δείχνουν ότι το 39% όσων έφτασαν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια ήταν Αφγανοί, το 15% ήταν Σύροι και το 9% Κογκολέζοι ενώ έχουν καταγραφεί και αφίξεις Ιρακινών και Παλαιστινίων.

Συνολικά από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει στην Ελλάδα είτε μέσω Έβρου είτε -κυρίως- μέσω των νησιών του Αιγαίου 45.597 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην Μεσσηνία μεταφέρθηκαν σε Πειραιά και Καλαμάτα!

Οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην Μεσσηνία μεταφέρθηκαν σε Πειραιά και Καλαμάτα! Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή 61 μεταναστών και προσφύγων που εντοπίστηκαν το πρωί σε ιστιοφόρο σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας Μεσσηνίας.

Δύο άτομα παρελήφθησαν από δεξαμενόπλοιο και μεταφέρονται στον Πειραιά, ενώ οι άλλοι 59 από φορτηγό πλοίο και θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Στο σημείο βρίσκονταν, επίσης, τρία παραπλέοντα πλοία, δύο φορτηγά και ένα δεξαμενόπλοιο.

Υπ. Εργασίας: Τι αλλάζει στην απόδοση ΑΜΚΑ μεταναστών!

Νέα πολιτική στο ζήτημα απόδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες αναμένεται να ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας.

Δείτε επίσης: Ανησυχία προκαλεί το μεταναστευτικό ρεύμα! Η επιτήρηση στο Αιγαίο ενισχύεται!

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΣΙΙ465Θ1Ω-ΑΙΥ) με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ.

Με την εγκύκλιο αυτή δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share