Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ιθάκη: Στόχος της να πρωταγωνιστήσει το καλοκαίρι 2020!

Με αφορμή το 11ο συνέδριο των Μικρών Νησιών!

7 Οκτωβρίου 2019 16:35
Ιθάκη: Στόχος της να πρωταγωνιστήσει το καλοκαίρι 2020!

Αλλάζει ταχύτητα η Ιθάκη στον τουρισμό, με βλέψεις να εισέλθει στον πίνακα με τους ισχυρούς παίχτες της ελληνικής συνεδριακής αγοράς.

Διαβάστε και αυτό: Νέο ρεκόρ τουρισμού φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα!

Με αφορμή το 11ο συνέδριο των Μικρών Νησιών που έλαβε χώρα στην Ιθάκη τις προηγούμενες ημέρες, ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι το νησί έχει σύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις, για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέτωπο αυτό.

Νέα δεδομένα για τον τουρισμό στην Ιθάκη

Τονίζεται ότι στην Ιθάκη κάθε χρόνο πραγματοποιείται μεγάλο ιατρικό συνέδριο προσελκύοντας επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αλλά και εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Ενδεικτικό των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στο νησί του Οδυσσέα, έχουν να κάνουν με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του. Πλέον καθημερινές συνδέσεις από Πάτρα και Αστακό, αφενός μεν δεν δημιουργούν την αίσθηση του αποκλεισμού στους ντόπιους κατοίκους, αφετέρου δημιουργούν και προϋποθέσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, κάτι που επιθυμεί και ο δήμαρχος του νησιού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μπορεί ο εφετεινός Αύγουστος να ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών, αλλά αυτό δεν αρκεί για την τοπική οικονομία του νησιού», σημειώνει ο κ. Στανίτσας, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου να φαντάζει μονόδρομος.

Στο φετινό συνέδριο παρούσα ήταν και η νέα πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, όπου στο παρελθόν ως υπουργός Πολιτισμού είχε συνεργαστεί με τον κ. Στανίτσα, για την προγραμματική σύμβαση της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου που ήταν το παλάτι του Οδυσσέα. Η κυρία Γκερέκου μαζί με τον Δήμαρχο είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την μαρίνα του ΕΟΤ, ενώ ενημερώθηκε και για την πρόταση τουριστικής επένδυσης των 450 εκατ. ευρώ στο νότιο τμήμα του νησιού.

Εστιάζοντας στις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Στανίτσας σημείωσε, ότι τα μεγάλα ζητήματα για τα μικρά νησιά εντοπίζονται κυρίως στην υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και των υπηρεσιών υγείας. Για παράδειγμα η Ιθάκη, ανάφερε με έμφαση ο Δήμαρχος, «δεν διαθέτει αρχιτέκτονα-τοπογράφο και πολιτικό μηχανικό για να τρέξει έργα» και για το λόγο αυτό κάνει προγραμματικές συμβάσεις με μεγαλύτερους δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμεση εκτέλεση των έργων.

Νέο 10ετές σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό! (Video)

Σε δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Τουρισμού, κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο. Ποιες αλλαγές φέρνει όμως η κυβέρνηση στο 10ετές σχέδιο τουρισμό και τις μισθώσεις;

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργού, το σχέδιο αυτό θα έχει εκπονηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου σε συνεργασία και με τους φορείς του τουρισμού, καθώς είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αφού, όπως είπε ο ίδιος, "είναι κι εκείνος που κράτησε όρθιο τον τουρισμό στα χρόνια της κρίσης".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι " ο τουρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της χώρας και έναν κλάδο που η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα" και πρόσθεσε ότι πρέπει "να κάνουμε την Ελλάδα αυτή που αξίζει όχι μόνο στους κατοίκους της αλλά και στα δεκάδες εκατομμύρια των επισκεπτών της". Τι ακόμα δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας για τα πέντε άμεσα μέτρα για να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές στο Μάτι;

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του δήλωσε ότι "πήραμε τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού για ένα τουριστικό προϊόν με βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και καινοτομία. Συζητήσαμε για το νέο 10ετές στρατηγικό πλάνο για τον τουρισμό που θα εκπονήσει το υπουργείο μας σε συνεργασία με τους φορείς ώστε να έχουμε μια συνολική προσέγγιση στην προσφορά, τη ζήτηση, το branding του τουρισμού" και πρόσθεσε ότι "μιλήσαμε επίσης για ένα νέο πλαίσιο ρυθμιστικό για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που πρέπει να βάλει μια τάξη και στη συγκεκριμένη τουριστική αγορά, μιλήσαμε για το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης, τέλος μιλήσαμε για έναν ΕΟΤ που πρέπει σε νέες βάσεις να συνεργαστεί και με τον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε ένα πλαίσιο προβολής και διαφήμισης της χώρας μας σύγχρονο, ευέλικτο και που θα περνάει το μήνυμα που θέλουμε στους ανθρώπους που θέλουμε".

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share