Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Κατερίνη!

Που ήταν το επίκεντρο;

3 Οκτωβρίου 2019 10:16
Σεισμός στην Κατερίνη!

Λίγη ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Ρόδο, νέος σεισμός σημειώθηκε και στην Κατερίνη! Σεισμός «ταρακούνησε» την Σκύρο!

Η δόνηση αυτή είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός σημειώθηκε 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά και είχε εστιακό βάθος 13,9 χιλιόμετρα.

Φιλιπίννες: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ!

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά της επαρχίας Δυτικού Νταβάο, στις νότιες Φιλιππίνες, το πρωί της Κυριακής (29/9), στις 10:02 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs).

Δείτε επίσης: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ!

Η αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC) δίνει το σεισμό στα 6,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 89 χλμ.

Από την πλευρά του, και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS), δίνει το σεισμό στα 6,2 Ρίχτερ.

Δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα ή ζημιές, ωστόσο έγιναν αισθητοί αρκετοί μετασεισμοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Phivolcs.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 126 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Χοσέ Αμπάντ Σάντος.

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κάρπαθο!

O σεισμός στην Κάρπαθο έρχεται μετά τους τρεις σεισμούς σε διάστημα 20 λεπτών που καταγράφηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου

Δείτε επίσης: Σεισμός ανατολικά της Ύδρας!

Σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής νοτιοανατολικά της Καρπάθου.
Ο σεισμός έγινε στις 10:50 και σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 79 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

O σεισμός στην Κάρπαθο έρχεται μετά τους τρεις σεισμούς σε διάστημα 20 λεπτών που καταγράφηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το μυστικό της Αγίας Σοφιάς: Έτσι έχει αντέξει 65 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ!

Αγιά Σοφιά: Ποιο είναι το μυστικό του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων;

Αγιά Σοφιά: Σε πανικό βρίσκονται οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2019. Ο ισχυρός σεισμός που προκάλεσε αρκετές ζημιές στα κτίρια, ξύπνησε μνήμες από το 1999. Ένα από τα κτίρια της Κωνσταντινούπολης που έχει αντέξει συνολικά 65 σεισμούς, προσμετρώντας και το χθεσινό είναι η Αγιά Σοφιά.

Ποιο είναι το μυστικό της Αγίας Σοφίας, αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων;

Πολυετής επιστημονική έρευνα έχει δείξει οτι το υλικό υποδομής που χρησιμοποιήθηκε στον τρούλο της Αγίας Σοφίας είναι κατά 97% παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στα ιστορικά κτίρια της Ρόδου και περιέχει ένα συστατικό που αντέχει στη φωτιά και εξελίχθηκε στην Ανατολή. Αυτό το οικοδομικό υλικό, ένα είδος πυρίμαχου τούβλου, είναι όμως δώδεκα φορές πιο ελαφρύ από το κανονικό τούβλο και αντέχει στην ένταση που προκαλεί ο σεισμός. Η Αγία Σοφία άντεξε 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε επίσης ότι η λάσπη που χρησιμοποιήθηκε αποτελείτο από ημιαποκρυσταλλοποιημένο υλικό το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του σεισμού. «Πριν ακόμη και από τον σεισμό του 1999, είχαμε βεβαιωθεί ότι η σύνθεση και η ιδιοσυστασία του υλικού που χρησιμοποιήθηκε μπορούσε να αντέξει σε έναν μεγάλο σεισμό» είχε δηλώσει η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κα Τόνια Μωροπούλου, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα.Λέγεται ότι ο ασβέστης ζυμώθηκε με λάδι αντί για νερό.

Ο σχεδιασμός του τρούλου από τοιχοποιία κι ο έξυπνος τρόπος στήριξής του σε τέσσερα τόξα αλλά και τον τρόπο που μοιράζονται τα φορτία και τις συνδέσεις, αποτελούν ένα θαύμα μηχανικής. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι) που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων.

Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: …δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σεισμός στην Αθήνα!

Σεισμός στη Μυτιλήνη!

Συναγερμός: Σεισμός «χτύπησε» την Κρήτη!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share