Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χανιά: Νέα συμφωνία με ΗΠΑ για τη βάση στη Σούδα!

Δείτε αναλυτικά!

25 Σεπτεμβρίου 2019 08:00
Χανιά: Νέα συμφωνία με ΗΠΑ για τη βάση στη Σούδα!

Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον για τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκεται προ των πυλών, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε και για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Σούδα.

Δείτε επίσης: Βρήκαν ένα κιλό χασίς στο σπίτι 62χρονου στα Χανιά!

Αυτή την περίοδο συζητείται ο εκσυγχρονισμός της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε λιγότερο από ένα μήνα στην Αθήνα ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στάθηκε στους βασικούς άξονες που τίθενται για να προχωρήσει η νέα συμφωνία.

” Καταρχήν θεωρούμε ότι η ενίσχυση των δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας ωφελεί κατά πολύ τη χώρα μας. Eχει ξεκινήσει από το παρελθόν, έχει εξελιχθεί και κατά τη θητεία προηγουμένων κυβερνήσεων, όμως σήμερα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να απογειωθεί.

Η χώρα μας θα αποκτήσει πολλαπλά οφέλη στην ουσία διαχειριζόμενη κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της, όσον αφορά το κείμενο που θα υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, πριν από την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα.

Δείτε επίσης: Σοκ στα Χανιά: Τουρίστας έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου!

Υπάρχουν αρκετά σημεία κυρίως νομικής φύσεως που θέλουν διευκρίνιση, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία πολύ σύντομα. Το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ε.Δ. έτσι ώστε η διαχείρισή τους και η αναβάθμισή τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ.

Επομένως, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας, ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την αγορά ενός αμερικανικού οπλικού συστήματος μαζί με τις δομές υποστήριξής του. Εμβαθύνει τη σχέση και την εξελίσσει, έτσι ώστε η Ελλάδα να κερδίζει σε στρατηγικό επίπεδο. Θεωρώ ότι η επίσκεψη Πομπέο θα είναι μια πράξη επικύρωσης αυτής της στρατηγικής συμφωνίας, στην οποία το ΥΠΕΘΑ παίζει σημαίνοντα ρόλο” δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Ερωτώμενος μάλιστα αν κατά την εκτίμησή του θα προχωρήσει αυτή η συμφωνία μέσα στο 2020, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε καταφατικά ως εξής: “Ασφαλώς. Τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις Ε.Δ. αμερικανικών UAV. Υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση υποδομών των Ε.Δ., π.χ. αεροδρομίων που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση. Συνολικά, όπως καταλαβαίνετε, σε όλη αυτή τη συλλογιστική, οι υποδομές και οι προοπτικές των Ε.Δ. παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο. Και γι’ αυτό η στρατηγική αυτή σχέση στηρίζεται στην εισφορά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.

Σοκ στα Χανιά: Βρήκαν νεαρό κρεμασμένο μέσα στο σπίτι του!

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Κρήτη από την αυτοκτονία ενός 39χρονου άνδρα στα Χανιά. Τεράστια ανατροπή: Αυτοκτονία ήταν τελικά ο θάνατος που σκόρπισε θλίψη!

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ ο 39χρονος βρέθηκε εντός του σπιτιού του με ένα κομμάτι σχοινί γύρω από τον λαιμό του. Το άψυχο σώμα του εντόπισαν οι συγγενείς του άτυχου άνδρα, οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον παραλάβει, ωστόσο ήταν ήδη αργά και η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ερευνούν το περιστατικό οι Αρχές

Ταυτόχρονα οι Αρχές έχουν ξεκινήσει τις έρευνες για την υπόθεση, αφού ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια της τραγωδίας. Σημειώνεται ότι επίσης δεν είναι γνωστό εάν ο 39χρονος στα Χανιά αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα το οποίο θα τον οδηγούσε στην αυτοκτονία.

Καταληκτικά να αναφερθεί πως αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος που σημειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Κρήτη, αφού λίγο νωρίτερα την τελευταία του πνοή είχε αφήσει ένα αγοράκι μόλις 2 ετών το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

 Τροχαίο στα Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση δικυκλιστής!

Kαιρός: Τεράστια κύματα σκέπασαν το ενέτικο λιμάνι στα Χανία!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις και νέα για την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share