Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φεύγουν 300 πρόσφυγες από τη Σύμη!

Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού!

23 Σεπτεμβρίου 2019 16:29
Φεύγουν 300 πρόσφυγες από τη Σύμη!

Μέτρα για την ανακούφιση της Σύμης, η οποία υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από ό,τι μπορεί να αντέξει, δρομολογεί η κυβέρνηση, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση ελλείψεων σε προσωπικό και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα.

Δείτε επίσης: Φθιώτιδα: Οι κάτοικοι δεν θέλουν να δημιουργηθεί hotspot!

Κατόπιν επικοινωνιών του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου με τον δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, δρομολογείται αποστολή ιατρικού προσωπικού ή δύο στρατιωτικών ιατρών, με την συνδρομή του υπουργείου Άμυνας.

Ζητήθηκε επίσης από τον Δήμο του νησιού να στείλει αίτημα για την παροχή έκτακτου προσωπικού. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις ώστε να εξεταστεί η κάλυψη των κενών με εποχικούς υπαλλήλους.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Σύμη δεν έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες ανά πάσα στιγμή, αποφασίστηκε η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

Είτε σήμερα είτε αύριο το πρωί θα μεταφερθούν στα ηπειρωτικά 100 άτομα. Ακόμα 100 θα μεταφερθούν την Τετάρτη και άλλοι 100 την Παρασκευή.

Ώρες αγωνίες για 61 πρόσφυγες για Σύμη και Φαρμακονήσι!

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 61 μεταναστών σε Σύμη και Φαρμακονήσι, προχώρησε βραδινές ώρες χθες το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή.

Συγκεκριμένα, 17 μετανάστες που επέβαιναν σε ταχύπλοο σκάφος, περισυνελέγησαν από πλήρωμα περιπολικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή "ΝΙΜΟΣ της Σύμης και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού. Από τη λιμενική Αρχή συνελήφθη ο 20χρονος αλλοδαπός χειριστής του ταχυπλόου, φερόμενος ως διακινητής των μεταναστών.

Δείτε επίσης: Άγρια επεισόδια στη Λέσβο!

Εξάλλου, στον εντοπισμό και τη διάσωση 44 μεταναστών που επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο προχώρησε πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου.

«Ο γιος μου πεθαίνει, βοηθήστε με» Ουρλιαχτά αγωνίας μητέρας σε κέντρο κράτησης μεταναστών!

Είναι η κραυγή αγωνίας μίας μάνας δύο παιδιών που, κάτω από το ατσάλινο φράκτη κέντρου προσφύγων, εκλιπαρεί τους αρμόδιους να βοηθήσουν το άρρωστο παιδί της.

«Ο γιος μου είναι άρρωστος εδώ και μέρες, πεθαίνει», ακούγεται να λέει στα ισπανικά, επαναλαμβάνοντας σπαρακτικά τη λέξη «βοήθεια».

Είναι μία από τους δεκάδες μετανάστες που βρίσκονται στο προσωρινό καταφύγιο μεταναστών Siglo XXI που βρίσκεται στην πόλη Ταπάτσουλα του Μεξικού. Εκεί όπου προ ημερών ξέσπασαν επεισόδια, με τους επί μέρες εγκλωβισμένους μετανάστες να ζητούν περίθαλψη, φαγητό και την επίσπευση των μεταναστευτικών διαδικασιών.

Η άγνωστη μητέρα ενός πεντάχρονου και ενός 14 μηνών παιδιού, που βρίσκεται εκεί εδώ και δέκα ημέρες, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να ακουστεί από τις αρχές, κατάφερε να φτάσει ως το φράκτη: «Δε μας έχουν δώσει ούτε μπουκιά τροφής. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Βοήθεια, βοηθήστε με τον γιο μου που είναι άρρωστος. Ο γιος μου πεθαίνει».

Δείτε επίσης: Καταστρέφονται τα hotspot των νησιών;

Η ίδια έκανε απόπειρα να φύγει από την κύρια πύλη, ωστόσο, εμποδίστηκε από μέλη της Εθνοφρουράς, της αστυνομίας και των αρχών του κέντρου.

Λόγω συνωστισμού, οι συνθήκες στα μεταναστευτικά κέντρα στο Μεξικό γίνονται όλο και πιο άθλιες, με τους μετανάστες να καταγγέλλουν ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, ακριβοθώρητο φαγητό και νερό και ελλιπή ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share