Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Καταγγελία βόμβα από ΠΟΕΔΗΝ για τον θάνατο του 19χρονου στη Σάμο!

Τι συνέβη;

19 Αυγούστου 2019 14:47
Καταγγελία βόμβα από ΠΟΕΔΗΝ για τον θάνατο του 19χρονου στη Σάμο!

Καταγγελία βόμβα έσκασε από την ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τον τραγικό θάνατο του 19χρονου από τη Σάμο!

Το ότι δεν υπήρχε πλήρωμα για το ασθενοφόρο στο Καρλόβασι ήταν εξαιρετικά κρίσιμο για τον 19χρονο Νίκο Μαθιό που άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο της πόλης
Τα μαγειρέματα στις προσλήψεις, που έγιναν πριν τις εκλογές, στο πρόγραμμα «PHILOS» από το ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) στέρησαν από τη Σάμο επτά διασώστες, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 19χρονο Νίκου Μαθιού στο Καρλόβασι.

Εάν είχαν προσληφθεί πριν το καλοκαίρι όπως ήταν ο σχεδιασμός θα υπήρχε ασθενοφόρο στο Καρλόβασι την Παρασκευή το απόγευμα που κατέληξε ο 19χρονος, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, βάσει του προγράμματος PHILOS θα έπρεπε να προσληφθούν συνολικά 104 διασώστες, εκ των οποίων οι επτά στη Σάμο. Όμως η επί προηγούμενης κυβέρνησης διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία και έκανε την επιλογή, δεν έλαβε υπόψιν της την σειρά, προχωρώντας σε επιλογές υποψηφίων, προφανώς για προεκλογικούς λόγους.

Ακολούθησαν δεκάδες ενστάσεις υποψηφίων, που είδαν ότι διέθεταν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις, όμως δεν επελέγησαν για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να μην έχουν γίνει οι προσλήψεις διασωστών, γεγονός που άφησε την Σάμο και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, ακάλυπτες, καθ' όλη την τουριστική περίοδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Τα μαγειρέματα στις προσλήψεις, πριν τις εκλογές, του προγράμματος «PHILOS» από το ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) στέρησαν από τη Σάμο 7 διασώστες.

Εάν είχαν προσληφθεί πριν το καλοκαίρι όπως ήταν ο σχεδιασμός θα υπήρχε ασθενοφόρο στο Καρλόβασι την Παρασκευή το απόγευμα που κατέληξε ο 19χρονος.

Από την αρχή του καλοκαιριού είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές ελλείψεις των υγειονομικών μονάδων των νησιών σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, εξοπλισμό και για τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ.

Την Παρασκευή το απόγευμα στο Καρλόβασι χάθηκε 19χρονος από καρδιακή ανακοπή, χωρίς να υπάρχει ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου το οποίο απέχει δύο λεπτά από το σημείο που έγινε το συμβάν. Τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας διαθέτουν απινιδωτή και τα πληρώματα ασθενοφόρων είχαν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν να τον χρησιμοποιούν. Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Βαθύ της Σάμου το οποίο καθυστέρησε λόγω απόστασης. Τελικά το περιστατικό το παρέλαβε από το Κέντρο Υγείας Καρλόβασου που είχε διακομιστεί από οδηγό του Κέντρου Υγείας που κλήθηκε από άδεια. Στο Κέντρο Υγείας δεν υπήρχε Καρδιολόγος εξάλλου δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα. Ούτε κατάλληλο ιατρικό προσωπικό να προχωρήσουν σε διασωλήνωση.

Στο σημείο του τραγικού συμβάντος κλήθηκε ιδιώτης Καρδιολόγος και έκανε ανάταξη του παιδιού με απινιδωτή που βρέθηκε στο γήπεδο με καθυστέρηση.

Στη Σάμο από τον Μάιο απεχώρησαν δύο διασώστες επειδή έληξε η σύμβαση που είχαν με το ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Επιχειρεί ένα ασθενοφόρο την βάρδια για όλο το νησί. Η δυτική Σάμος είναι ακάλυπτη.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου υπηρετούν πέντε διασώστες εκ των οποίων η μία έχει άδεια εγκυμοσύνης. Πολλές βάρδιες το μήνα μένουν ακάλυπτες όπως και την Παρασκευή το απόγευμα.

Ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) προκήρυξε 1.575 θέσεις υγειονομικού προσωπικού με 18μήνες συμβάσεις στα πλαίσια του προγράμματος PHILOS με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών σε υγειονομικές μονάδες κυρίως των νησιών.

Οι προσωρινοί πίνακες εκδόθηκαν το Φεβρουάριο 2019. Σε αυτήν την προκήρυξη μεταξύ άλλων (γιατρών, νοσηλευτών, λοιπό προσωπικό) υπήρχαν και 104 διασώστες που θα κάλυπταν τα νησιά, εκ των οποίων οι επτά διασώστες στη Σάμο. Εάν προσλαμβάνονταν έγκαιρα οι επτά διασώστες στη Σάμο όπως ήταν ο σχεδιασμός θα είχαμε την Παρασκευή το απόγευμα ασθενοφόρο στο Καρλόβασι να προσφέρει πρώτες βοήθειες και να διακομίσει έγκαιρα το 19χρονο στο Νοσοκομείο σε ειδική μονάδα.

Παρότι οι προσωρινοί πίνακες εκδόθηκαν το Φεβρουάριο, οι προσλήψεις των διασωστών δεν έγιναν γιατί υπήρξαν δεκάδες ενστάσεις στο ΑΣΕΠ από υποψήφιους (και διασώστες) οι οποίες εξετάστηκαν και δικαιώθηκαν.

Σας κοινοποιούμε την απόφαση του ΑΣΕΠ.

Η επιλογή του προσωπικού όπως κατ’ επανάληψη καταγγείλαμε για τις 1.576 θέσεις έγιναν από τη Διοίκηση του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και ήταν ρουσφετολογικές χωρίς να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας. Εάν είχαν προσληφθεί οι 104 διασώστες θα επιχειρούσαν άλλα 11 ασθενοφόρα στα νησιά.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να ολοκληρώσει άμεσα και αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ την πρόσληψη των 1.576 θέσεων μέσω ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Επίσης να καλύψει τα νησιά σε προσωπικό και εξοπλισμό. Αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές θα πρέπει να εγκατασταθούν σε όλα τα κεντρικά σημεία κάθε περιοχής.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Δύσκολες ώρες για πασίγνωστη ηθοποιό! Έφυγε από τη ζωή ο άντρας της!

Σοκ: Νεκρός στα 48 του πασίγνωστος ηθοποιός!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr για την Ελλάδα και τον κόσμο δείτε εδώ!

 
 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share