Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αυτός είναι ο εμπρηστής της Εύβοιας: Έλληνας, ψυχικά υγιής και οικογενειάρχης!

Ποιο είναι το προφίλ του; Στο «φως» συγκλονιστικά στοιχεία!

17 Αυγούστου 2019 14:51
Αυτός είναι ο εμπρηστής της Εύβοιας: Έλληνας, ψυχικά υγιής και οικογενειάρχης!

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια, η οποία στο πέρασμα της προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή.

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά, καθώς δείχνουν διπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2018, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς. Την ώρα που πυροσβέστες δίνουν ακόμα μάχη για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, οι Αρχές έχουν σχηματίσει το πιθανό προφίλ του εμπρηστή.

Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου στη χώρα μας είχαν εκδηλωθεί 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές. Το στοιχείο αυτό δείχνει αύξηση 104% σε σχέση με πέρσι.

Με τη φωτιά ακόμα στην Εύβοια να μην έχει κατασβηστεί, ο πρώτος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί αποτροπιασμό. Μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής έχουν καεί 28.000 στρέμματα όταν το 2018 είχαν κατακαεί 7.661,55.

Ποιο είναι το προφίλ του εμπρηστή δάσους

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχειά ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας, άνω των 45 ετών, ψυχικά υγιής, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία.

Όλοι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο, επισημαίνει ο ψυχίατρος Γιώργος Καραμπουτάκης.

Έχουν μια ακατανίκητη επιθυμία να βάζουν φωτιές, έρχονται σε επαφή πολύ συχνά με πυροσβεστικά τμήματα, βάζουν τη φωτιά και έτσι ικανοποιούν την επιθυμία τους. Ο πυρομανής δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι διαπράττει την απολυτή καταστροφή. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία.

«Μπορούμε να μιλήσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και για μειωμένο ή καθόλου καταλογισμό του δράστη, όταν αυτός δεν δύναται να καταλάβει ότι αυτό που πράττει είναι άδικο, οπότε σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα, θεραπευτικά κλπ. Αντίθετα, ο εμπρηστής έχει πλήρη συναίσθηση αυτού που κάνει», εξηγεί η διδάκτωρ εγκληματολογίας Ειρήνη Μυλωνά.

Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο εμπρηστής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ικανοποιείται, σε σχέση με τον πυρομανή, αλλά το κάνει επίτηδες, ή βάσει κέρδους, ή βάσει χαρακτήρα, ή βάση μιας διαταραχής της προσωπικότητας που λέγεται αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική διαταραχή της προσωπικότητας.

Ωστόσο τα ακριβή κριτήρια προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ένα προφίλ εμπρηστών παραμένουν σχετικά, αφού τριάντα τοις εκατό των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, είκοσι από δόλο, δέκα από φυσικά η τυχαία αιτία αλλά το σαράντα τοις εκατό των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο, οπότε δεν γνωρίζουμε στοιχειά για τους δράστες.

«Δεν εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις. Από αυτές που ξέρουμε ποιος είναι, μόνο 1,6% καταδικάζεται! Οι υποθέσεις δεν είναι καλά δεμένες με αποδεικτικό υλικό έτσι ώστε να φτάσουμε στη βεβαιότητα», αναφέρει ο Ανδριανός Γκουρμπατσής, εν αποστρατεία αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως εξηγεί η διδάκτωρ Εγκληματολογίας κα Μυλωνά, άλλου τύπου κίνητρα μπορεί να έχουν σχέση με πολιτικό εξτρεμισμό, με πράξεις εκδίκησης, με μια προσπάθεια ενδεχομένως των δραστών να στρέψουν πάνω τους το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Φωτιά στην Εύβοια: Οι Αρχές ζητούν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου!

Μετά την καταστροφική φωτιά στην Εύβοια οι Αρχές ζητούν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου! Τα σήματα από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών θέλουν οι ανακριτές της Πυροσβεστικής!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ οι έρευνες εστιάζουν κυρίως στον 33χρονο που είχε συλληφθεί πέρυσι για εννέα εμπρησμούς και καταδικάστηκε για έναν, αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Ο 33χρονος σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ έχει δηλώσει στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής ότι βρισκόταν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Αγριλίτσα την ώρα που ξέσπασε η φωτιά.

Άλλοθι έχουν παρουσιάσει και οι άλλοι δύο ύποπτοι οι οποίοι ισχυρίζονται και αυτοί ότι βρίσκονταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά.

Ωστόσο, οι Αρχές εκτιμούν ότι με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα μπορέσουν να διασταυρώσουν τις καταθέσεις τους με βάση τα σήματα από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share