Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καμμένη γη! O «μαύρος χάρτης» από την φωτιά στην Εύβοια! (photos)

Ποιο το μέγεθος της καταστροφής;

17 Αυγούστου 2019 10:13
Καμμένη γη! O «μαύρος χάρτης» από την φωτιά στην Εύβοια! (photos)

Τον πρώτο απολογισμό για τον δασικό πλούτο που μετατράπηκε σε στάχτες κατά τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Φωτιά στην Εύβοια: Οι Αρχές ζητούν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου!

Στον χάρτη του Copernicus εικονίζεται το σύνολο των δασικών εκτάσεων αλλά και των καλλιεργειών που κάηκαν κατά τη φωτιά στην Εύβοια. Η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έκτοτε καταγράφει δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις κατά τη φωτιά στην Εύβοια έδειχνα ότι αποτεφρώθηκαν πάνω από 25.000 -ίσως και πάνω από 28.000- στρέμματα. Μια απίστευτη οικολογική καταστροφή στην περιοχή σε ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς πνεύμονα πρασίνου.

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην Εύβοια

Στον δορυφορικό χάρτη του συστήματος Copernicus, διακρίνεται αναλυτικά η κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Δεδομένου ότι η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έκτοτε κινήθηκε κυρίως με αναζωπυρώσεις στις περιοχές από όπου είχε ήδη περάσει η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται εδώ δεν απέχει πολύ από την συνολική, μέχρι σήμερα, καμένη έκταση.

Οι χρήσεις της γης που κάηκε κατά τη φωτιά στην Εύβοια εμφανίζεται σε αυτόν τον σύνδεσμο:

Φωτιά στην Εύβοια: Αυτός είναι ο χάρτης της καταστροφής

Η ομάδα του Copernicus υποστηρίζει ότι η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται να γίνει σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στην Εύβοια που ακόμη μετρά τις πληγές της.

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά τις δυο πρώτες ημέρες της φωτιάς στην Εύβοια κάηκαν κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

Ο χάρτης του Copernicus για τα καταστροφικά αποτελέσματα της φωτιάς στην Εύβοια:

Πότε και για ποιούς χαρτογραφεί το Copernicus EMS

H φωτιά στην Εύβοια που ξεκίνησε κοντά στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι της ορεινής Εύβοιας την περασμένη Τρίτη ήταν το 17ο συμβάν για το οποίο η Ελλάδα ζήτησε την συμβολή της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφησή του, μέσω της υπηρεσίας Rapid Mapping (Ταχεία Χαρτογράφηση) του Copernicus EMS (Emergency Management Service - Υπηρεσία Επείγουσας Διαχείρισης).

Η πρώτη φορά ήταν πριν από 5 χρόνια, στις 24 Αυγούστου 2014, για μια πυρκαγιά στην Καλαμπάκα. Η υπηρεσία έχει ενεργοποιηθεί συνολικά για εννέα πυρκαγιές (οι τρεις, στην Εύβοια, μια από τις υπόλοιπες η Κινέττα / Μάτι, το 2018) και οκτώ πλημμύρες (συμπεριλαμβανομένης της Μάνδρας το 2017), κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια.

Η υπηρεσία Rapid Mapping του Copernicus ήταν διαθέσιμη από το 2012, αλλά χρειάστηκε καιρός για να την μάθουν και να αρχίσουν να την αξιοποιούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάθε κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει την ενεργοποίησή της, μέσω της αρχής που έχει οριστεί ως αρμόδια για την Πολιτική Προστασία (στη χώρα μας είναι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας). Η υπηρεσία είναι δωρεάν για οποιονδήποτε τη ζητήσει, τονίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφόρησης του EMS Copernicus, Στεφάν Ούρεβιτς.

Φωτιά στην Εύβοια: Δείτε βίντεο με την κατάσβεση μέσα από καναντέρ!

Βίντεο μέσα από το πιλοτήριο ενός καναντέρ που επιχειρεί κατάσβεση από τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Κεντρική Εύβοιας ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, ο υπεύθυνος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Φωτιά στην Εύβοια: Όλα «δείχνουν» εμπρησμό! Οι ύποπτοι και τα σενάρια που εξετάζονται (photos-video)

Το βίντεο τράβηξαν οι πιλότοι που ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU)

Ο Χρήστος Στυλιανίδης γράφει στην ανάρτησή του ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός, με αεροπλάνα από την Ιταλία και την Ισπανία, να συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και προσθέτει:

Η άμεση ανταπόκρισή μας, αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία του rescEU και κάνει την απάντησή μας (στις φυσικές καταστροφές) πιο δυναμική, πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share