Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Φωτιά στη Νέα Μανωλάδα!

Κλειστή η εθνική οδός Πατρών-Πύργου!

13 Αυγούστου 2019 18:18
Φωτιά στη Νέα Μανωλάδα!

Νέα φωτιά ξέσπασε πριν λίγη ώρα στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας παραπλεύρως της Εθνικής Οδού. Φωτιά ξέσπασε στην Ηλεία!

Η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις αλλά μπορεί να ελεγχθεί καθώς δεν πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται στο σημείο και ενισχύονται, ενώ και η Αστυνομία κάνει εκτροπή και ρύθμιση της κυκλοφορίας προς την παλαιά εθνική οδό, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη στην περιοχή λόγω των πυκνών καπνών.

Φωτιά στο Μενίδι!

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο Μενίδι μέσα σε οικόπεδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Φωτιά στην Εύβοια: Καίγεται το χωριό Μακρυμάλλη! (video)

Μέσα στο οικόπεδο που έχει ξεσπάει η πυρκαγιά, βρίσκεται ένα παράπηγμα.

Στο «κόκκινο» οι τιμές των ρύπων στην Αττική λόγω της φωτιάς στην Εύβοια! (photos)

«Κόκκινο» έχουν αγγίξει τα επίπεδα ρύπων στην Αττική εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια. Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται δύο χωριά! (photos-video)

Από το πρωί της Τρίτης, μαύρο σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την Αττική, προκαλώντας προβλήματα ορατότητας αλλά και δυσφορίας. Οπως φαίνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα της PANACEA, τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πολύ υψηλά.

Η ποιότητα του αέρα τόσο στα βόρεια και στα νότια προάστια, όσο και στο κέντρο είναι πολύ κακή εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια και σε ορισμένες περιοχές οι τιμές ξεπερνούν τα τα 50 PM2.5 που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Panacea, για την μέτρηση των συγκεντρώσεων PM2.5 χρησιμοποιούνται αισθητήρες οπτικής καταγραφής αριθμού σωματιδίων. Οι μετρητές βαθμονομούνται μέσω σύγκρισης με όργανα αναφοράς. Παρ’ όλα αυτά, καθώς η χρησιμοποιούμενη οπτική μέθοδος μέτρησης δεν είναι πρότυπη, οι συγκεντρώσεις που παρέχει δεν είναι απ’ ευθείας συγκρίσιμες με τις προβλεπόμενες οριακές τιμές από τα πρότυπα ποιότητας ατμόσφαιρας.

Λόγω της χρησιμοποιούμενης μεθόδου μέτρησης των λεπτών σωματιδίων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταφοράς σκόνης (αδρά σωματίδια) οι αναφερόμενες συγκεντρώσεις ενδέχεται να αποκλίνουν από τις πραγματικές συνθήκες.

Γραφήματα με την ποιότητα του αέρα εξαιτίας της φωτιάς

Στα ακόλουθα γραφήματα απεικονίζεται η διακύμανση των συγκεντρώσεων, με βήμα 15 λεπτών και σε βάθος 7 ημερών. Παρέχονται αποτελέσματα για 8 θέσεις μέτρησης εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα και την Φινοκαλιά. Παρακολουθήστε live τα επίπεδα των ρύπων.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Έκτακτες οδηγίες για τον καπνό στην Αττική!

Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα:

• Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

• Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.

• Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα
παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

• Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

• Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

• Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

• Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share