Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σάμος: Γιατροί έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις σε πρόσφυγες!

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 10 συλλήψεις!

18 Ιουλίου 2019 11:52
Σάμος: Γιατροί έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις σε πρόσφυγες!

Γιατροί στη Σάμο έδιναν παράνομα πιστοποιητικά σε πρόσφυγες για να μπορούν να αιτηθούν για άσυλο και να φύγουν πολύ πιο εύκολα από το νησί.

Στο πλατό της εκπομπής η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μιλάει για το περιστατικό ενώ τηλεφωνικά παρεμβαίνει και ο Λάζαρος Θεόφιλος, διοικητής του νοσοκομείου Σάμου.

Οι γιατροί κατηγορούνται ότι χορηγούσαν έναντι αμοιβής βεβαιώσεις σε μετανάστες, που ανέφεραν ότι πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Έτσι, με τη βεβαίωση αυτή οι μετανάστες μεταφέρονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας για νοσηλεία. Στη συνέχεια, οι «ασθενείς» εξαφανίζονταν. Οι περισσότεροι εκ των γιατρών ανήκουν στο πρόγραμμα «Philos», το οποίο παρέχει ιατρική φροντίδα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Να σημειωθεί ότι η παροχή τέτοιων βεβαιώσεων που πιστοποιούν ορισμένες παθήσεις είναι ενισχυτικές των αιτημάτων παροχής ασύλου ή μετακίνησης στην ενδοχώρα και κατατάσσουν τους αιτούντες στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, με ευμενέστερη αντιμετώπιση σε σχέση με τους υπόλοιπους, λόγω της πάθησής τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στη Σάμο για την εξάρθρωση του κυκλώματος. Μέχρις στιγμής έχουν συλληφθεί 10 άτομα, ενώ αναμένεται να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση μετά το τέλος της επιχείρησης.

Λίγο πριν τις 14:00 αναμένεται να προσαχθούν έξι γιατροί ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα της Σάμου.

Σάμος: Διάσωση 38 μεταναστών!

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 38 αλλοδαπών προέβη το πρωί της Πέμπτης στη Σάμο, πλωτό σκάφος δύναμης της FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019».

Το πλωτό εντόπισε μία πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με αρκετά μεγάλο αριθμό επιβαινόντων.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου, ενώ προανάκριση διενεργεί το λιμενικό.

TAGS
 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share