Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στους Αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής!

Ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής!

16 Ιουλίου 2019 10:55
Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στους Αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής!

Η σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στην Χαλκιδική προκάλεσε ζημιές και φθορές και στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες ως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την ενημέρωση που έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημίες, που είχαν σημειωθεί σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία των δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Πολυγύρου».

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου κόπηκαν και απομακρύνθηκαν τα δένδρα, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι διάδρομοι των επισκεπτών», ενώ «οι φθορές στην τοιχοποιία αποκαθίστανται από το προσωπικό της Εφορείας. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν καλλίτερα ανάλογα καιρικά φαινόμενα ο αρχαιολογικός χώρος ενισχύεται με την εγκατάσταση ενός τρίτου αλεξικέραυνου», προσθέτει το ΥΠΠΟΑ.

«Στο κτηριακό συγκρότημα του πρώην Μετοχίου των Νέων Φλογητών, όπου στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού, σημειώθηκαν υφαρπαγές κεραμίδων στέγης εξ αιτίας των ισχυρότατων ανέμων. Ήδη δρομολογήθηκε η αποκατάσταση των στεγών, όπως και της περίφραξης και του στεγάστρου. Και στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση τρίτου αλεξικέραυνου», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ως προς το Μετοχιακό συγκρότημα Ζωγράφου του Δήμου Ν. Προποντίδας, που αποτελείται από πύργο του 15ου αιώνα, ναό (1842), οικίες και κοληγόσπιτα, «σημειώθηκε", σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «κατάρρευση του δυτικού αετώματος και καταστροφή της στέγης της μεγάλης αποθήκης του Μετοχίου. Δρομολογήθηκε η αποκατάσταση των ζημιών με συνεργασία της ΕΦΑ Χαλκιδικής και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας», πληροφορεί το Υπ. Πολιτισμού.

Τέλος, «στη Νέα Φώκαια του δήμου Κασσάνδρας στο Μετοχιακό συγκρότημα Ι.Μ. Αγίου Παύλου -σώζεται πύργος του 1407- καταστράφηκε η επικεράμωση του ναΐσκου των Αγίων Αποστόλων, 19ου αιώνα, σε ποσοστό 70%. Οι εργασίες αποκατάστασης δρομολογήθηκαν. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που σημειώθηκαν στην Αχαΐα και τη Ναυπακτία, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας να διενεργήσουν αυτοψίες στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία των περιοχών αυτών. Δεν σημειώθηκαν ζημίες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η ΕΜΥ εξηγεί τι συνέβη στην Χαλκιδική!

Την ανάλυσή της για τα γεγονότα της Τετάρτης (10-11/7) στην Χαλκιδική έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΜΥ, επιχειρώντας να ρίξει φως στο τι συνέβη κι επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους, με την περιοχή να υφίσταται ανυπολόγιστες ζημιές.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι ισχυρές καταιγίδες ήταν συνέπεια διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα που μετέφερε ψυχρές αέριες μάζες που σε συνδυασμό με τις θερμές που λίμναζαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας είχαν σαν αποτέλεσμα την έντονη αστάθεια της ατμοσφαίρας.

Τέτοιου είδους ανεμοθύελλες πήραν το όνομα «μπουρίνια» από τους ναυτικούς. Η λέξη προέρχεται από την ενετική borin που σημαίνει θύελλα.και είναι κατά κανόνα φαινόμενα μικρής χωροχρονικής κλίμακας και συνδέονται με θερμικές ή μετωπικές καταιγίδες. Ιδιαίτερα καταστροφικά είναι μπουρίνια που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της θερμής εποχής του έτους στις ακτές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και γενικότερα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και του Βορείου Ιονίου. Τα περισσότερα περιστατικά ισχυρών μπουρινιών παρατηρούνται κατά την διέλευση ψυχρών μετώπων από την Βόρεια Ελλάδα.

Παρόμοιο μπουρίνι συνέβη στις 21-7-1983 στη Θεσσαλονίκη, όταν αργά το απόγευμα ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου και αποτέλεσε την αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν την ζωή τους εννέα άνθρωποι.

Στις εικόνες που ακολουθούν φαίνεται η μέγιστη ανακλαστικότητα που καταγράφηκε από τα μετεωρολογικά ραντάρ της ΕΜΥ στις 22.00 τοπική ώρα και εντοπίζει τις περιοχές των έντονων φαινομένων καθώς και η αντίστοιχη εικόνα μετεωρολογικού δορυφόρου.

Η ΕΜΥ από το μεσημέρι στις 9/7 είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που προειδοποιούσε για την εκδήλωση έντονων καταιγίδων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας . Το δελτίο επικαιροποιηθηκε στις 10/7 με αναλυτικότερες χωρικά και χρονικά πληροφορίες. Παράλληλα είχε εκδοθεί κόκκινος συναγερμός και στο πανευρωπαϊκό σύστημα προειδοποιήσεων Metoalarm όπως φαίνεται στον χάρτη.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share