Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ευθύμιος Λέκκας - Χαλκιδική: Για αυτόν τον λόγο σάρωσε η κακοκαιρία τα πάντα!

Το σπάνιο χαρακτηριστικό!

11 Ιουλίου 2019 18:58
Ευθύμιος Λέκκας - Χαλκιδική: Για αυτόν τον λόγο σάρωσε η κακοκαιρία τα πάντα!

Ο Ευθύμης Λέκκας εξήγησε γιατί η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στην Χαλκιδική, σκορπώντας τον θάνατο σε 7 ανθρώπους! Από την φονική κακοκαιρία οι τουρίστες τρομοκρατήθηκαν και φεύγουν!

Τα χαρακτηριστικά της σφοδρής κακοκαιρίας καταγράφει σε υπόμνημά του ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η κακοκαιρία που έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική και στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους είχαν χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, ραγδαίων και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας. «Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις», εξηγεί ο καθηγητής.

Περαιτέρω παρατηρεί ότι οι μεγάλες βλάβες αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής». «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», εκτιμά.

Μέτρα για την αντιμετώπιση παρόμοιων ακραίων καιρικών φαινομένων

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «η έγκαιρη προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν πολύ χρήσιμη - είναι αμφίβολο ωστόσο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση». Επισημαίνει, δε, την ανάγκη «να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης».

«Θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης», καταλήγει ο καθηγητής.

Χαλκιδική: Το μέγεθος της καταστροφής από αεροφωτογραφίες!

Επτά νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ένας αγνοούμενος και σοβαρές υλικές καταστροφές, είναι ο απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική. Η τραγωδία που συνέβη άφησε πίσω της μόνο θλίψη και εικόνες καταστροφής... Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται μέσα από αεροφωτογραφίες.. Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα μίλησε και η Χριστίνα Σούζη και εξήγησε πόσο επικίνδυνο ήταν!

Οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική ανέρχονται σε εφτά. Και οι εφτά είναι τουρίστες, υπήκοοι άλλων χωρών που παραθέριζαν στην περιοχή. Στη Νέα Πλάγια, το θάνατο βρήκε μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της. Και οι δυο τους έτρωγαν σε εστιατόριο, όταν εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας αποκολλήθηκε η οροφή και τους πλάκωσε

Στη Νέα Ποτίδαια ένας 39χρονος Ρώσος έχασε τη ζωή του μαζί με το 2 ετών παιδί του, ενώ νεκροί εντοπίστηκαν ακόμη δύο άτομα που παραθέριζαν σε τροχόσπιτο, στη Σωζόπολη, το οποίο είχαν σταθμεύσει σε ελεύθερο κάμπινγκ. Εντός της τροχοβίλας εντοπίστηκε νεκρός άνδρας, 72 ετών και απέξω βρέθηκαν τραυματισμένοι μια 70χρονη και ένας 40χρονος. Η 70χρονη κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο ΚΥ.

Ενας ακόμη άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στα ανοιχτά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα επτά. Ο άνδρας βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια, στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Στο σημείο επιχειρούν ένα ρωσικό σκάφος και το πλωτό του Λιμενικού Σώματος. Να σημειωθεί ότι εντωμεταξύ από τη νύχτα αγνοείται στην ίδια περιοχή ένας ψαράς, ο οποίος ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή αυτή τη στιγμή παραμένει η ηλεκτροδότηση, καθώς οι περισσότερες περιοχές της Χαλκιδικής είναι βυθισμένες στο σκοτάδι.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share