Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Θεσσαλονίκη: Με αγιασμό...ξορκίζουν το φλοιοφάγο έντομο!

Μάλλον δεν βρήκαν άλλους τρόπους αντιμετώπισης!

26 Ιουνίου 2019 17:14
Θεσσαλονίκη: Με αγιασμό...ξορκίζουν το φλοιοφάγο έντομο!

Με αγιασμό...ξορκίζουν το φλοιοφάγο έντομο στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη! Η λειτουργία θα γίνει την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 7:30 το απόγευμα, στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Bon Chateau. Την πρωτοβουλία αυτή, πήρε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου.

Υπενθυμίζεται πως το φλοιοφάγο έντομο, το οποίο ονομάζεται επιστημονικά Tomicus piniperda έχει ήδη νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει. Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η υλοτόμηση δέντρων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αναγέννηση του δάσους του Σέιχ Σου. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη περιοχή του Ρετζικίου όπου ήδη το έντομο έχει ξεράνει μεγάλο αριθμό πεύκων.

Η ανακοίνωση για τον αγιασμό στο Σέιχ Σου:

«Η Εκκλησία μας ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τα «όπλα» της, που είναι η προσευχή και οι αγιαστικές πράξεις, για την αντιμετώπιση ακόμη και φυσικών καταστροφών. Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες για πάνδημη συμμετοχή σε λιτανείες και διάφορες άλλες ιερές πράξεις για την αντιμετώπιση της ανομβρίας ή του σεισμού κ.α. Ανέκαθεν η ευλάβεια του κόσμου, κυρίως τα παλαιότερα χρόνια, ωθούσε στην αναφορά στον Τριαδικό Θεό και στους Αγίους για την λύση ακόμη και των καθημερινών, βιοτικών προβλημάτων.

Παρόλη την επιβολή του ορθολογισμού στη σύγχρονη εποχή, η ευλάβεια του κόσμου είναι ακόμη ζωντανή κι αυτό διότι εκεί που η λογική φτάνει σε αδιέξοδα, έρχεται η πίστη και η ευλάβεια για να δώσει, σε πολλές περιπτώσεις, την λύση του προβλήματος.

Για τους παραπάνω λόγους, προσκαλούμε όλους τους ευλαβείς χριστιανούς, την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 7:30 το απόγευμα, στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Bon Chateau, για να τελέσουμε Αγιασμό και να προσευχηθούμε για την διάσωση του δάσους μας που το κατατρώγει το έντομο φλοιοφάγος και το οποίο απειλεί τα δέντρα με αφανισμό. Πρόκειται για μια κίνηση αγάπης προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα σας περιμένουμε όλους».

Το δάσος του Σέιχ Σου καταστρέφεται και για αυτό ευθύνεται ένα...έντομο!

Πολύ μεγάλο πρόβλημα στα πεύκα του δάσους του Σέιχ Σου έχει προκαλέσει έντομο-φονιάς.

Το φλοιοφάγο έντομο έχει την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda και έχει ήδη νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει.

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς, ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνισή του, αφού πριν από 2,5 χρόνια υπήρχαν αναφορές για πεύκα τα οποία είχαν νεκρωθεί εξαιτίας του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη περιοχή του Ρετζικίου όπου ήδη το έντομο έχει ξεράνει μεγάλο αριθμό πεύκων.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share