Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θλίψη: Πέθανε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός!

Θρήνος!

12 Ιουνίου 2019 00:12
Θλίψη: Πέθανε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός!

Ο Μάκης Παζαρτζής ένας από τους πιο γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Θεσσαλονίκης, πέθανε σε ηλικία 59 χρονών.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, ο Μάκης Παζαρτζής, το όνομα του οποίου ήταν συνυφασμένο με το Ράδιο Θεσσαλονίκη, έχασε σήμερα (11/6) την μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία θα τελεστεί αύριο στις 12:00μμ στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Καλαμαριά.

«Έφυγε» από τη ζωή ο Χρήστος Τσιγαρίδας!

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών άφησε ο Χρήστος Τσιγαρίδας, το μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ).

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας ήταν ο άνθρωπος που κατά τη διάρκεια της δίκης των μελών του ΕΛΑ, είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της οργάνωσης για όσο καιρό ήταν ο ίδιος μέλος.

Η κηδεία του (πολιτική) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Πέθανε ο Π. Στρατίκης!

Αντιστασιακός, εκδότης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημιουργός του περιοδικού «Μικρός Σερίφης», στο οποίο υπέγραφε ως Κώστας Φωτεινός.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης. Έλληνας αντιστασιακός, εκδότης, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Δημιουργός του περιοδικού «Μικρός Σερίφης», στο οποίο υπέγραφε ως Κώστας Φωτεινός. Βαρύ πένθος στη Νέα Δημοκρατία!

Γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Παρόλο που η οικογένειά του ήταν φτωχή, ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Ενώ φοιτούσε στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο νέος, χωρίς να διστάσει προσχώρησε στην Ε.Π.Ο.Ν., λαμβάνοντας έτσι ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε και άρχισαν οι εμφύλιες διαμάχες, ο Πότης Στρατίκης έφυγε, από την γενέτειρα του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπως χιλιάδες άλλοι αριστεροί αναζητώντας ασφάλεια στο ανώνυμο πλήθος της πρωτεύουσας. Πέθανε γνωστός τραγουδιστής!

Το 1946, πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Παντείου Σχολής, αλλά διέκοψε τα μαθήματα λίγους μήνες μετά επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του ξένες γλώσσες.

Παράλληλα, άρχισε να χτυπά την πόρτα στα περιοδικά της εποχής. Με την επιμονή του, κατάφερε να γνωριστεί με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου, όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο Θέμος Ανδρεόπουλος, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Θεοφανίδης, ο Γιάννης Μαρής, ο Ηλίας Μπακόπουλος κ.α. και ξεκίνησε να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο λάτρευε από παιδί.

Η αρχή έγινε με τις μεταφράσεις που έκανε για τα περιοδικά Χτυποκάρδι και Τραστ του γέλιου, ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του Μικρού Ήρωα. Ακολούθησε η Μάσκα, του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα.

Η οξυδέρκειά του τον οδήγησε στο να γράφει και ο ίδιος κείμενα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ήρωες του περιοδικού, όπως ο Ζορρό και το Τσακάλι. Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με διάφορα μεγάλα περιοδικά της εποχής όπως τα Ρομάντσο, Πρώτο, Θεατής, Γυναίκα, Φαντασία, Ελληνίδα, Πάνθεον, Βεντέττα, πότε σαν συντάκτης, πότε σαν μεταφραστής και πότε σαν μόνιμος συνεργάτης στα κείμενα. Παράλληλα ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.

Το 1962 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να προχωρήσει ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Είχε έτοιμη την ιδέα, απλώς έπρεπε να βρει και τον κατάλληλο συνεργάτη.

Όταν συζήτησε το θέμα με τον φίλο του και σχεδιαστή, Θέμο Ανδρεόπουλο, εκείνος του ζήτησε να κάνουν μαζί αυτό το εγχείρημα. Έτσι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό: ο Μικρός Σερίφης.

Η επιτυχία του περιοδικού αυτού, του οποίου τα κείμενα υπέγραφε σαν «Κώστας Φωτεινός», ήταν μεγάλη και αυτό ανάγκασε τους δύο συνεταίρους να προχωρήσουν στην έκδοση και ενός δεύτερου περιοδικού με τους ίδιους ήρωες. Έτσι γεννήθηκε ο Μικρός Καουμπόυ.

Ταυτόχρονα κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ: του Λούκυ Λουκ. Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο Πότης Στρατίκης δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εκδοτικά πράγματα. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την Αρχαία ελληνική ιστορία, ενώ καλείται συχνά σε συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου.

Τον Ιούνιο του 2006 τιμήθηκε από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου για την προσφορά του, ενώ ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2007), το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση τον τίμησε για την επιτυχημένη διαδρομή του στον Περιοδικό Τύπο, αλλά και για το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ανείπωτη θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος ηθοποιός!

Θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος ηθοποιός!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο Athensmagazine.gr

 
 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share